Za nabavku automobila 417.000 KM

Narodna skuština Republike Srpske (RS) u ponedjeljak je raspisala tender za nabavku osam novih automobila za potrebe Ureda predsjednika, potpredsjednika, klubova zastupnika i Službe entitetskog parlamenta a ukupna vrijednost tendera za nabavku osam automobila je 417.000 KM.

Kao razlog za kupovinu novih vozila navodi se dotrajalost, starost i velike troškove popravki. “Svi automobili koji se ovom nabavkom zamjenjuju stari su više od deset godina i prešli su više od 200.000 kilometara“, priopćeno je iz Skupštine RS-a te dodaju i da će, također zbog starosti, nesigurnosti i stalnih kvarova, biti zamijenjena dva automobila koja su koristili klubovi zastupnika.

Novom nabavkom bit će zamijenjen jedan automobil koji koristi Služba Narodne skupštine RS-a. Iz entitetskog parlamenta tvrde da je na popravke do sada korištenih vozila u prošloj godini protrošeno 27.821 KM, što ih, osim što su nesigurna, čini nerentabilnim i skupim za održavanje. Osim za vozila kojima se zamjenjuje stari vozni park, raspisan je i tender za još jedan automobil za potrebe zastupnika, budući da je u desetom sazivu Narodne skupštine RS-a povećan broj klubova zastupnika koji imaju pravo na korištenje automobila.

“Narodna skupština RS-a više od deset godina nije zanavljala vozni park, a u protekle tri godine kupljen je svega jedan novi automobil za potrebe Službe parlamenta. Sva vozila koja se zamjenjuje bit će ponuđena na prodaju na licitaciji, a novac uplaćen u proračun RS-a“, stoji u priopćenju.

error: Content is protected !!