Zamah u provedbi Reformske agende primjetno oslabio

Tijekom sastanka u Banja Luci s novoimenovanim šefom Misije OESS-a u BiH Bruceom Bertonom, predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao je da je RS svih prethodnih godina ostvarivala izvrsnu suradnju s tom organizacijom te je izrazio nadu da će i u mandatu veleposlanika Bertona biti realizirani brojni zajednički projekti.

Dodik je istakao da je RS-a posvećena miru i stabilnosti kao i da je u potpunosti privržena poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je proteklih godina devastiran na štetu RS-a. Sugovornici su se tijekom susreta dotakli i pitanja obrazovnog sustava, funkcioniranja pravosudnih institucija, slobode govora te predstojećih općih izbora. I potpredsjednik RS-a Josip Jerković je u odvojenom sastanku sa šefom Misije OESS-a u BiH Bertonom razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji u RS-u ali i o položaju Hrvata. Berton je naveo da je Misija OESS-a u BiH sprema na sve vidove suradnje s potpredsjednikom RS-a.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović prenio je, pak, Bertonu, da su sve institucije RS-a stabilne i da nesmetano funkcioniraju te provode volju građana iskazanu na demokratskim izborima. On je šefu Misije OESS-a u BiH prenio da je vladajuća koalicija u tom entitetu dodatno ojačana, što se ne bi moglo reći i za zajedničke institucije na razini BiH u kojima, kako je naveo, više ne postoji jasna pozicija, dok manjinsko Vijeće ministara BiH teško funkcionira u okolnostima kada nema potporu u Parlamentarnoj skupštini BiH. U osvrtu na posljednju održanu sjednicu Narodne skupštine RS-a, njezin je predsjednik naveo da je sve urađeno sukladno pozitivnim zakonskim propisima i da demokratski izabrana skupštinska većina nije dozvolila manjini da blokira rad najvišeg zakonodavnog tijela vlasti. Prema njegovoj ocjeni, Narodna skupština RS-a najfunkcionalniji je parlament u BiH. On također  smatra potrebnim da politički subjekti aktivno sudjeluju u donošenju reformskih zakona na koje su se obvezali svi parlamenti prihvativši Reformsku agendu na putu europskih integracija.

Čubrilović je naglasio i da je, prije zvaničnog započinjanja predizbornih radnji, potrebno usvojiti izmjene Izbornog zakona BiH koji, u sadašnjem obliku, omogućava političku korupciju i trgovanje poslaničkim mandatima, te smatra potrebnim definirati da kompenzacijski mandat pripada političkoj stranci, a ne pojedincu, koji nema ni potporu građana, niti ima pravo trgovati mandatom koji je pripao političkoj stranci.

Šef Misije OESS-a u BiH jučer je u Banja Luci razgovarao i s predstavnicima oporbe, tj. s predsjednikom te zamjenikom predsjednika NDP-a, Draganom Čavićem i Krstom Jandrićem, o aktualnoj političkoj situaciji u RS-u i u BiH, o položaju i slobodi medija te o europskom putu zemlje. Čavić i Jandrić upoznali su Berton s posljednjim zbivanjima u Narodnoj skupštini RS-a ističući opredijeljenost oporbe i NDP-a za poštivanje Ustava i zakona. Gost je izrazio zabrinutost u pogledu slobode medije u BiH te ocijenio da je zamah u provedbi Reformske agende primjetno oslabio. Berton se u poslijepodnevnim satima trebao sastati i s predsjednikom PDP-a Branislavom Borenovićem.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!