Zašto su mnoge žene nosile bijelo dok je Trump pričao o stanju nacije?

Godišnje obraćanje američkog predsjednika Donalda Trumpa o Stanju nacije obilježila je i bijela boja, koju su nosile gotove sve prisutne žene na ovom događaju, javlja CNN.

U tekstu naslovljenom ‘Zašto je tako mnogo žena nosilo bijelu boju tokom obraćanja o Stanju nacije’, autor naglašava da su se mnoge zastupnice solidarizirale noseći bijelo.

Sjedeći u Trumpovoj pozadini, predsjedavajuća Predstavničkog doma, Nancy Pelosi, nosila je bijelo odijelo i košulju, dok je ispred predsjednika sjedila grupa zastupnica – također u bijelom.

Potez je uslijedio nakon što je Radna grupa demokratkinja u ovom domu pozvala žene – i republikanke i demokratkinje, da nose bijelu boju tokom predsjednikovog obraćanja – kao znak solidarnosti. Čak je i Tiffany Trump obukla bijelu odjeću što je navelo korisnike društvenih mreža na zaključak da njen izbor možda i nije bila slučajnost.

Autor teksta dalje navodi kako je ovaj potez stvorio opipljivu podjelu unutar ovog doma, ali je također privukao pažnju na izbor odjeće prve dame, Melanie Trump i druge predsjednikove kćerke, Ivanke Trump, koje su nosile – crno.

Bijela boja se povezuje s pokretom pobornica za ženska prava. Nekadašnji zagovarači za sudjelovanje žena na izborima nosili su bijelu odjeću kao simbol čistoće, često kombinirajući ljubičasto, koja simbolizira dostojanstvo, i zelenu – za nadu.

Zastupnica Lois Frankel, demokratkinja koja predstavlja Floridu u Zastupničkom domu, objašnjava kako je potez radne grupe značio odobravanje za ovakav pokret. N1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!