Zatrpana dva rudara, traje potraga

Advertisements

U rudniku “Boksit” Milići danas je došlo do odrona u kojem su dva rudara zatrpana.

Po riječima portparola Policijske uprave Zvornik Miljana Bobara nesreća se dogodila u 11.20 sati.

– Uzrok nesreće je odron koji se desio tokom rada i zatrpana su dva rudara. Na terenu su policijski službenici, službe hitne pomoći a rudari rade na otkopavanju kako bi došli do zatrpanih rudara – kazao je Bobar.

Iz PU Zvornik za sada nemaju više informacija o stanju unesrećenih rudara.

U jamskom kopu Braćan Rudnika “Boksit” na području Srebrenice odronila se veća količina materijala koja je zatrpala rudare Slavišu Žugića (44) iz Milića i Branislava Ostojića (30) iz Zvornika, objavljeno je iz kompanije “Boksit”.

U priopćenju se navodi da je riječ o kvalificiranim i iskusnim rudarima.

Nesreća se dogodila oko 10 sati kada se na rudare obrušila veća količina materijala iz krovnog dijela pripremnog hodnika.

“Odmah nakon saznanja, direktor Sektora ‘Rudarstvo’ Dragan Simić obavijestio je republičke rudarske i geološke inspektore koji su već u popodnevnim satima bili na licu mjesta”, navodi se u priopćenju.

Predsjednik kompanije “Boksit” Rajko Dukić odmah je o svemu obavijestio komandira Policijske stanice u Milićima, a preko njega i Policijsku upravu u Zvorniku.

“Ekipa čete za spašavanje, kao i zaposleni, našli su se ubrzo na licu mjesta, čineći sve da se odstrani materijal i dođe do zatrpanih rudara”, dodaje se u saopštenju.

Nadležni inspektori izvršili su uviđaj i očekuje se da će oni, kao mjerodavna službena lica, dati odgovarajuće izjave, a dalja istraga će pokazati da li je bilo određenih propusta koji su doprinijeli da dođe do nesreće, dodaje se u priopćenju.

error: Content is protected !!