ŽENE SA SELA U BiH IZOLIRANE: Rade po 16 sati bez plaće i doprinosa

Caritas biskupije Banja Luka obilježava Međunarodni dan žena sa sela organiziranjem raznih aktivnosti i događaja s ciljem da žene iz ruralnih područja budu vidljivije i da se jača senzibilnost i svijest svih nas o pokretačkoj snazi, marljivosti i svestranosti žena iz ruralnih područja.

– Međunarodni dan žena na selu obilježava se svake godine 15. listopada i danas je prilika da upozorimo na alarmantan položaj žena na selu u Bosni i Hercegovini. Statistika pokazuje da 60 posto stanovništva BiH živi u ruralnim područjima koja često imaju vrlo lošu infrastrukturu, udaljena su i nepovezana – navodi se u priopćenju Caritasa biskupije Banja Luka.

Žene na selu se suočavaju s višestrukim barijerama i problemima, od osnovnih egzistencijalnih potreba, ograničenih ekonomskih mogućnosti, siromaštva, pa do nepovoljnih razvojnih politika koje ugrožavaju održivost ruralnih djelatnosti.

Kvaliteta života na selu stagnira, žene u ruralnim područjima su izolirane, distancirane od važnih društvenih i ekonomskih tokova, rade teške fizičke poslove i po 16 sati dnevno, nemaju slobodnog vremena niti godišnjeg odmora, za svoj rad najčešće ne primaju plaću, a u mnogim slučajevima nemaju ni zdravstveno ni mirovinsko osiguranje ili porodiljni dopust. Njihov položaj je nepovoljan, a doprinos neprepoznat i nepriznat.

Caritas biskupije Banja Luka kroz projekt „Poštujmo žene iz ruralnih područja“ koji financira Europska unija potiče afirmaciju žena iz ruralnih područja s ciljem da žene budu svjesnije svojih vrijednosti, kvaliteta i doprinosa kojeg daju zajednici, ekonomiji i društvu. Kroz različite projektne aktivnosti ženama se pružaju informacije o njihovim pravima, organiziraju se edukacije o poduzetništvu i poljoprivrednoj proizvodnji te im se pruža podrška u realiziranju njihovih resursa.

– Ukazujemo na odgovornost i efikasnost donosioca odluka i svih javnih institucija da omoguće ženama iz ruralnih područja: izravno povezivanje s potrošačima i plasman njihovih proizvoda na lokalno tržište, adekvatnu zaštitu, podršku i oporavak kad je riječ o nasilju nad ženama i nasilju u obitelji, uključenje u društveni, kulturni i ekonomski život zajednice kao i proces donošenja odluka i strategija na lokalnom nivou, povoljnije kreditne linije razvojnih banaka za žene iz ruralnih područja, ciljana sredstva za poticaje ministarstava poljoprivrede za podršku projektima žena u poljoprivrednoj proizvodnji i kućnoj radinosti, dostupnost izvaninstitucionalnih usluga ženama iz ruralnih područja poput programa obrazovanja odraslih i razvoja specifičnih vještina – navodi se u priopćenju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!