Više to nisu samo glasine: Pravosuđe u Brooklynu ima i dokaze za mito

Prema optužnici koja tereti trojicu dužnosnika FIFA-e i jednu tvrtku, Jack Warner, bivši predsjednik CONCACAF-a, nogometnog saveza Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba, primio je pet milijuna dolara da glasa u korist Rusije

Dužnosnici FIFA-e su primili više milijuna mita za glasove koji su presudili u dodjeljivanju domaćinstava za svjetska nogometna prvenstva 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru, otkriva dokument javnog tužitelja u Brooklynu.
Iako se već godinama nagađa o sumnjivim okolnostima dodjeljivanja domaćinstava za ta dva SP-a, ovo je prvi put da pravosuđe jedne zemlje tvrdi da su glasovi kojima su dodijeljena domaćinstva Kataru i Rusiji popraćena nepravilnostima. Prema optužnici koja tereti trojicu dužnosnika FIFA-e i jednu tvrtku, Jack Warner, bivši predsjednik CONCACAF-a, nogometnog saveza Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba, primio je pet milijuna dolara da glasa u korist Rusije. Osim Jacka Warnera, koji je tada bio potpredsjednik FIFA-e, dokument spominje i Rafaela Salguera, bivšeg predsjednika Nogometnog saveza Gvatemale i bivšeg člana izvršnog odbora FIFA-e. Njega optužnica tereti da je primio milijun dolara za glas za Rusiju. Kod dodjeljivanja domaćinstva SP-a 2022. optužnica navodi da je više dužnosnika FIFA-e primilo omotnice u zamjenu za glas. Tu se spominju imena predsjednika Brazilskog nogometnog saveza (CBF) Ricarda Teixeire i bivšeg predsjednika Južnoameričke nogometne federacije (CONMEBOL) Nicolasa Leoza, koji je preminuo u kolovozu 2019.

Istrage vezane za korupciju u procesu dodjeljivanja domaćinstava prvenstvima 2018. i 2022. otvorene su u više zemalja, a američko pravosuđe je u sklopu afere Fifagate, koja je otkrila širok sustav korupcije koji je obuhvaćao uglavnom nogometne federacije na američkom kontinentu, do danas optužilo 45 osoba, od kojih je 26 osuđeno.
Jack Warner (77), kojeg traži američko pravosuđe, trenutačno boravi na Trinidadu i Tobagu. On je već bio optužen i da je dao svoj glas za dodjeljivanje domaćinstva SP-a 2010. Južnoafričkoj Republici. Osuđen je u odsutnosti 2019. i morao je isplatiti 79 milijuna dolara odštete i kamata CONCACAF-u. I Rafael Salguero je osuđen u prosincu 2018. na kaznu kućnog pritvora od tri godine. Njegova je kazna smanjena zbog suradnje s američkim pravosuđem. Što se tiče Ricarda Teixeire on se još uvijek nalazi u Brazilu i uspješno bježi pred američkim vlastima. J. S./Hina

error: Content is protected !!