Vlada FBiH zakonski uređuje oblast poduzetničke infrastrukture

Budućnost poduzetničke infrastrukture Federacije BiH, ali i Republike Srpske, leži u gospodarstvu, istaknuto je uoči konzultativnog sastanka predstavnika federalnih ministarstava o Prednacrtu zakona o poduzetničkoj infrastrukturi, kojim se nastoji olakšati poslovanje malim i srednjim poduzećima, a koja dominiraju u toj oblasti.
Tekst Prednacrta zakona o poduzetničkoj infrastrukturi u FBiH izradilo je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, uz potporu Radne grupe i Projekta lokalnog integriranog razvoja (LlD) Razvojnog programa UN-a (UNDP). Prednacrt spomenutog zakona trebao bi uvesti nova načela poslovanja kako bi se izbjeglo teškoće s kojima su se poduzetnici do sada susretali. To su, među ostalim, jednostavnija i brža registracija, jednostavna porezna prijava i jamčenje vlastite imovine. U poduzetničku infrastrukturu do sada je, prema riječima premijera FBiH Fadila Novalića, uloženo oko četiri milijuna KM.
“Cilj ovog zakona je stvoriti sustavan okvir za uređenje, utemeljenje i funkcioniranje poslovnih zona te potpornih institucija poduzetničke infrastrukture. Ovaj zakon, na kojem se radi već dvije godine, poslije ovog će konzultativnog sastanka biti predmet rasprave u Vladi Federacije BiH i ide u redovnu proceduru”, najavio je Amir Zukić, ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH.
Senad Pašalić, direktor Zeničke razvojne agencije ZEDA, naveo je da u Zenici imaju određene vrste poticaja i pokušavaju podržati mlade ljude u njihovim poslovnim idejama. “No, svi oni u jednom trenutku trebaju odgovarajući ambijent, fizički prostor gdje bi te ideje mogli ostvariti. Ovaj zakon kroz poticaje za poslovne zone i ostale elemente poduzetničke infrastrukture, kao što su poduzetnički inkubatori i tehnološki parkovi, realno otvara te mogućnosti”, ocijenio je.
Ovo je prvi zakon koji regulira oblast poduzetničke infrastrukture u FBiH i koji će stvoriti pretpostavke da se ubuduće izdvaja veća sredstva iz entitetskog proračuna BiH za ove svrhe.

error: Content is protected !!