Vlasti nema niti na vidiku, država paralizirana pa u štrajk idu i državni službenici

I dok je onima koji sa strane promatraju bh. reality show udobno smješteni u svoje fotelje s kokicama i sokom u ruci sve ovo jako smiješno i zabavno, svima koji žive i rade u Bosni i Hercegovini malo toga je smiješno. Vlasti još uvijek nema, država je paralizirana jer svako ima svoje sitne stranačke i osobne interes, nekadašnji industrijski giganti se gase, ljudi odale a čini se kako će u štrajk i državni službenici. Tako je Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika institucija BiH uputio je dopis Vijeću ministara BiH i OHR-u u kojem traže hitno privremeno financiranje institucija BiH ili slijedi štrajk. A sjednice tijela izvršne vlasti na državnoj razini nema poodavno, samim time niti odluke o privremenom financiranju, a sudeći prema izjavama ministara upitno je hoće li je biti i sutra. Sjednica jeste zakazana za utorak u 12 sati ali imajući u vidu sve peripetije oko nove vlasti, uvjetovanja, blokade i zakulisne igre očekivati je da i ona bude odgođena.

Ministri bez konkretnog odgovora

Tome u prilog idu i izjave ministara koji su izbjegavali bilo kakav konkretan komentar o tome. Josip Grubeša, ministra pravosuđa BiH, kao i Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, u izjavama za medije kazali su kako oni uvijek dolaze na sjednice ukoliko nisu službeno odsutni. Isto tako, poručuju kako odluka o privremenom financiranju nije u njihovoj nadležnosti te ju zbog toga niti ne mogu komentirati. Iznenađujuće, i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, nije bio previše razgovorljiv na ovu temu.

– Sačekajte ako možete do utorka, u utorak je zakazana sjednica Vijeća ministara. Ja sam se obvezao sam sebi kako ću šutjeti i sačekati utorak, ako poslije utorka ne bude, sve me pitajte što na umu to na drumu, ako može, da ne kompliciram situaciju do utorka. Iako imam svoje mišljenje ali evo suzdržat ću se, rekao je u izjavama za medije Mektić. Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kao i dopredsjedavajući Vijeća ministara BiH, ipak očekuje da će sjednica biti održana te ne vidi što bi bila druga alternativa.

Nema nove vlasti

S obzirom na sve navedeno, optimizma ne može biti. A još ga manje može biti kako ćemo napokon dočekati novu državnu vlast iako su opći izbori održani još u listopadu prošle godine. Iz SDA su i nakon posljednje sjednice predsjedništva stranke više nego jasno kazali kako su spremi sutra dati mandat Zoranu Tegeltiji (SNSD) za sastav novog Vijeća ministara BiH ukoliko se ovaj obaveže poštivati ranije donijete odluke i zakone te u Bruxelles dostaviti Nacionalni godišnji plan i time aktivirati MAP. To je uvijek i Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, bez čijeg potpisa nema novog mandatara. S druge pak strane, SNSD-u i strankama iz RS-a ne pada na pamet to raditi jer naglašavaju kako je to nastavak puta ka NATO, a oni su jasni u ocjeni da zemlja treba biti vojno neutralna.

Tako ćemo se svi i dalje valjati u dnevnopolitičkom blatu, baviti nebitnim pitanjima, dok će tvrtke i dalje propadati, broj blokiranih računa rasti, demografski kolaps poprimati sve gore razmjere kao i opće beznađe i apatija. 

Piše: Dragan Bradvica, [email protected]

error: Content is protected !!