VODA KAO LIJEK

„Udruga Neretva West“ iz Mostara u okviru projekta kojeg je podržao Fond za zaštitu okoliša po pozivu iz 2019. godine provodi promotivnu kampanju o važnosti zaštite slatkovodnih ekosustava u FBiH. Udruga je pokrenula kampanja sa jasnim sloganima, sve sa ciljem podizanje svjesti lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja dobrog stanja rijeka, te prednostima koje Bosna i Hercegovina ima u odnosu na druge zemlje kad je u pitanju pitka voda.

Život na Zemlji nastao je iz vode. Svako živo biće u svom sastavu ima visok procenat vode. U čovjekovom organizmu voda čini oko 85 posto ukupnog sastava. Zemlja planeta u svom sastavu ima oko 72 posto vode. Od toga skoro 97 posto vode otpada na slanu vodu, koja nije upotrebljiva. Ostalo je voda zarobljena u ledenjacima, dok je ispod 1 posto vode izdašno za čovjekovu uporabu, kao i za druga živa bića na Zemlji. Tako mali procenat vode dovoljan je da već tisućama godina osigura čovjekovu najosnovniju potrebu. Razvojem industralizacije i čovjekovim progresom voda je dobila mnogo novih prilika za uporabu.

Nemaran i neplanski odnos prema ovom resursu, i korišćenje vode bez adekvatnih mehanizama zaštite nažalost svakodnevno smanjuje postotak pitke vode u prirodi. To je stanje na globalnom nivou, kod nas zahvaljujući nedovoljnoj industrijskoj razvijenosti ali resursima sa kojima je priroda prema nama bila nesebična, još uvijek ima dovoljno pitke vode i rijeka koje nisu zagađene, bar ne cijelom dužinom toka. Koliko je važno da zadržimo stanje, ili još bolje popravimo, stanje našeg ekovodnog sustava najbolje govore primjeri o uporabi vode kao lijek.

Svi znamo da voda opušta, smiruje, popravlja mentalno i fizičko zdravlje. Neke kulture gdje možemo izdvojiti azijske zemlje između ostalih imaju naviku pitu vodu odmah nakon buđenja. Znanstveni testovi su također uvidjeli prednosti te tehnike. Liječenje vodom daje rezultate i priznato je kao efikasno liječenje slijedećih bolesti: glavobolja, bolovi u tijelu, srčani sistem, artritis, brži otkucaju srca, epilepsija, masnoća ukrvi, bronhitis, astma, TB, meningitis, bolesti bubrega i mokraćnih organa, povraćanje, gastritis, dijareja, hemoroidi, dijabetis, zatvor, sve bolesti očiju, bolesti materice, rak i menstrualani poremećaji, bolesti uha, grla i nosa. Vrlo učinkovito je također piti toplu vodu, to vidimo iz kulture zemalja u ispijanju čaja. Kina i Japan prednjače i u tom pravcu.

Upotreba vode u higijenske svrhe je nešto na što se stavlja poseban akcent, baš u ovim danima kad svijet potresa velika masovna panika oko pandemije korona virusom. Neka istraživanja su na tragu toga da upravo već spomenuta topla voda ima utjecaj na prevenciju ovog virusa. Bilo kako bilo, voda je neizbježban i važan faktor u prevenciji i pravo je vrijeme da preispitamo svoj odnos svih ovih godina prema njoj, kao i prema prirodi uopće. Nije li vrijeme da čovjek tako mal i nevažan, prolazan tako brzo zamjenjiv, napokon se pomiri sa prirodom i klekne pred njenim Veličanstvom. Nije li vrijeme da voda u nama i izvan nas postane čista, zdrava i mirisna.

One thought on “VODA KAO LIJEK

  • ožujak 26, 2020 at 2:53 pm
    Permalink

    svaka kuca od Blagaja pa do usca u Neretvu izbacuje septicke jame u Bunu a naj veci zagadzivac je Restoran Kolo nikad mu cisterna nije dosla navece se pjeni voda pobi sve zivo a vi samo sutite i pravite se a on dogradjiva objekat za objektom

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!