Vodio grupu odgovornu za više od 120 pljački

Županijski sud u Sarajevu izrekao je presudu kojom je Sabriju Avdagića iz Sarajeva osudio na pet i pol godina zatvora zbog organiziranog kriminala u vezi sa razbojstvima i krađama, potvrđeno je za Faktor iz Tužiteljstva Sarajevske županije.

Kako je potvrdila Azra Bavčić, glasnogovornica Tužiteljstva, presuda je rezultat sporazuma koji je Avdagić sklopio sa Tužiteljstvom, a čijim potpisivanjem se odrekao prava na suđenje, kao i prava žalbe na visinu kazne koju mu Sud izrekne.

Avdagić je rukovodio kriminalnom grupom koja je od 2013. do 2016. godine počinila više od stotinu kaznenih djela.

Predmet protiv Avdagića je izdvojen u odnosu na ostale članove grupe, kojima se sudi još od 2016. godine.

Ostali članovi ove grupe su Jasmin Bešo, Jasmin Hasić, Amar Bašić, Kenan Brbović, Haris Zuko, Anel Botić, Samir Dževlan i Fahro Kahriman, kojima se nastavlja suditi.

Pojedini od članova iste grupe već su ranije osuđeni nakon priznanja krivice.

Tužiteljstvo je nakon okončane istrage podiglo optužnicu protiv ukupno 11 osoba koje se terete da su članovi razbojničke grupe kojom je rukovodio Avdagić, a koja je pljačkajući trgovine u Sarajevu, otela oko pola milijuna maraka.

Na teret im je stavljen organizirani kriminal u vezi sa kaznenim djelima teška krađa, razbojnička krađa, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje, sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje i izazivanje opće opasnosti.

Prema navodima optužnice, članovi ove organizirane kriminalne grupe terete se da su od rujna 2013. do lipnja 2016. godine na području Sarajevske i Hercegovačko-neretvanske županije počinili 128 kaznenih djela.

Od toga, više od 120 razbojničkih i teških krađa u prodajnim objektima Konzuma, Amko komerca, benzinskih crpki, kioska i dr., iz kojih su krali cigarete i sefove s novcem. Time su oštetili pravne osobe u iznosu od oko pola milijuna maraka, prenosi Faktor.

Korištenjem motorola, ova organizirana kriminalna grupa prisluškivala je policiju na terenu kako bi znali njihovo kretanje u vrijeme izvršenja kaznenih djela. Tijekom krađe, protupožarnim aparatima uništavali su tragove kako ne bi bili otkriveni. Koristili su i ukradene automobile, koje su nakon kaznenih djela palili. Istovremeno, u nekoliko navrata koristili su i policijske blinkere na automobilima kako bi izbjegli zaustavljanje.

Tijekom istrage utvrđeno je da je ova organizirana grupa u tri navrata došla u sukob s policijom i zaštitarima, prilikom kojeg su koristili i oružje.

Član ove grupe bio je i 25-godišnji Nedim Delić, ubijen u razmjeni vatre s policijom na Ilidži krajem lipnja 2016. godine. Tada su Botić, Bešo, Dževlan i Delić, naoružani upali u Amko Komerc u Vogošći, koji su pokušali opljačkati. Nakon policijske potjere, zapucali su na policiju na Ilidži, da bi u unakrsnoj vatri ubijen Delić, dok su trojica uhićeni. Dževlan je također tijekom pucnjave ranjen u nogu. Nakon ovog događaja, klupko se počelo odmotavati, te su daljnjom istragom identificirani i ostali članovi grupe.

error: Content is protected !!