Vojin Mijatović će izvesti banjolučki SDP iz stranke ako Mašić ne da ostavku?

Insider Dnevnog lista je otkrio da je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović napustio sjednicu Predsjedništva stranke u Gradačcu, jer je ‘shvatio’ da je rasprava o odgovornosti za bruku oko Zornića razvodnjena i da neće biti ispunjen njegov zahtijev da Damir Mašić podnese ostavku ili da bude smijenjen zbog ‘skrivanja’ informacije o zločinima Envera Zornića.

Prava drama se odvijala prije i tijekom zadnje sjednice Predsjedništva SDP-a u Gradačcu.

Na taj je skup iz Banja luke stigao nabrijan potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović sa svojom stranačkom svitom. Tražio je ultimativno da se odmah na početak dnevnog reda uvrsti rasprava o slučaju Enver Zornić koji je uzdrmao SDP nakon što je u javnosti ‘provaljeno’ da je u ratu osuđen, jer je ubio nekoliko osoba, srpske i hrvatske nacionalnosti.

Znali su…

Mijatović je tražio da vrh stranke utvrdi odgovornost Damira Mašića, predsjednika sarajevske županijske organizacije koja je Zornića postavila za ravnatelja javnog gradskog poduzeća ‘Toplane’. Potpredsjednik SDP-a iz RS-a je posebno ustrajavao na zahtijevu da se utvrdi Mašićeva ili bilo čija odgovornost zbog prikrivanja istine i sramote koja je nanijela tešku ljagu za SDP i njegove proklamirane principe.

Iako je Mijatović bio uporan slučaj Zornić nije uvršten na početak sjednice Predsjedništva, ali samo zahvaljujući njegovoj urođenoj tvrdoglavosti šef stranke Nermin Nikšić je morao popustiti i ipak raspravu o Enveru Zorniću uvrstiti za sam kraj sjednice.    Insider Dnevnog lista je otkrio da je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović ipak  naprasno napustio sjednicu stranačkog vrha, nakon što je ostao zatečen i ogorčen   tijekom rasprave koja se mučki razvodnila i kada mu je bilo jasno da Damir Mašić uopće i ne pomišlja preuzeti, a niti Predsjedništvo utvrditi, bilo kakvu odgovornost za nastalu bruku te da Predsjedništvo ne pokazuje namjeru da poduzme bilo kakve sankcije.

I dalje se ustrajavalo da nitko nije zapravo znao da je Enver Zornić ‘krvavih ruku’ zbog čega je osuđen, a nakon čega ga je tadašnji gospodar okruženog Sarajeva Alija Izetbegović pomilovao.

Naš izvor tvrdi kako su neki u SDP-u itekako znali za Zornićeve ratne mrlje i da je zet Saše Magazinovića, stranački tajnik, navodno upozoravao da oko Zornića nije sve čisto.  Koliko je Enver Zornić bio drzak i koliko je vjerovao da je nedodirljiv i zaštićen pokazuje i činjenica da je za osobnog vozača uzeo višestrukog okrutnog ubojicu.

Stresna situacija

Očigledno je nastupila nova stresna situacija za SDP i šefa Nermina Nikšića zbog Mašića i slučaja Zornić. Aktualni predsjednik županijske organizacije stranke u Sarajevu Damir Mašić imao je do sada puno Nikšićevo povjerenje, čak se govorilo kako mu je desna ruka.

Međutim, ovdje se radi o vrlo ozbiljnom unutarstranačkom problemu. Kako tvrdi naš izvor potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović je odlučan u namjeri da prljavi veš mora isplivati na površinu i da se stvari moraju istjerati na čistac.

Navodno je spreman cijelu banjalučku organizaciju stranke izvesti iz SDP-a ako Damir Mašić ne bude sankcioniran i ne napusti SDP, milom ili silom. Zanimljivo je kako sada neki sarajevski krugovi potenciraju i odgovornost i status potpredsjednika SDP-a Zukana Heleza koji je također osuđivan zbog nasilničkog ponašanja.

Navodno, i on jedan slučaj sa suda u Bugojnu skriva. Iz priopćenja banjolučkoga SDP-a se da iščitati poruka kako Vojin Mijatović za sada daje šansu Nerminu Nikšiću i vrhu SDP-a, da elegenantno izađu iz ove pozicije  ali oko Mašića nema nagodbe. 

Podsjećamo, uz potporu Mijatoviću ali i Nerminu Nikšiću Gradska organizacija SDP-a BiH Banja Luka ‘poziva Damira Mašića predsjednika ŽO SDP BiH Sarajevo, da podnese neopozivu ostavku na istu poziciju, zbog propusta kojim je nanesena velika šteta ideji SDP BiH, a u vezi s imenovanjem Envera Zornića, i time pokaže da je SDP BiH spreman da preuzme odgovornost i za vlastite greške kao što smo spremni da preuzmemo odgovornost da vodimo državu Bosnu i Hercegovinu. Uvjereni smo da će se naš drug Damir Mašić ponijeti odgovorno u ovom slučaju i pokazati da su odgovornost i čast daleko iznad partijskih funkcija, i da nas upravo to razlikuje od onih koji već 24 godine uništavaju ovu zemlju.’

Iako su ih pojedini članovi SDP-a, prema osobnom priznanju, ranije upozoravali na Zornićevu ratnu prošlost, za aktualnog direktora Toplana je očigledno itekako bilo mjesta u SDP-u, kao i za “sve one koji su pravosnažno osuđeni”, poput Ize Tinjka, koji je u istom predmetu zbog izravne odgovornosti za ubistva osuđen na 15 godina zatvora. Podsjećamo, 29. lipnja 2019. godine, iz SDP-a su se pohvalili da u redovima te stranke “aktivno djeluju časni branitelji Sarajeva”, navodeći pri tome upravo Envera Zornića i Izu Tinjka, koje, kako su kazali, “osim SDP-a, druge stranke nemaju”.

J. S.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!