VOJNI UMIROVLJENICI: Očekujemo žurno usvajanje zakona

Pero Blažević, predsjednik Saveza udruga vojnih umirovljenika HVO-a potvrdio je održavanje sastanka nakon kojeg bi se trebalo znati više detalja, no poručio je kako je ključni zahtjev da se spomenute zakonske izmjene upute u parlamentarnu proceduru što je prije moguće

Kada će doći do upućivanja u parlamentarnu proceduru zakonskog rješenja o povoljnom umirovljenju branitelja, a koji bi trebao postupno vratiti isplatni koeficijent vojnim  umirovljenicima, bivšim pripadnicima HVO-a i Armije BiH, a kasnije Vojske Federacije, moglo bi se znati već 5. travnja kada se održava sastanak Koordinacija braniteljskih udruga i saveza.

Ova kategorija branitelja traži ispunjavanje zahtjeva koji su postavljeni pred vlast, a koji se ogledaju u potrebi donošenja Izmjena i dopuna zakona o povoljnom umirovljenju branitelja, a spomenutim zakonskim rješenjem trebala bi se ispraviti nepravda koju je platformaška vlast nanijela ovoj populaciji smanjivši im 2013. godine mirovine od 20 do 70 posto, a novim rješenjem predviđa se postupno dizanje isplatnog koeficijenta na razinu kakva je bila prije 2013. godine.

Pero Blažević, predsjednik Saveza udruga vojnih umirovljenika HVO-a potvrdio je održavanje ovog sastanka nakon kojeg bi se trebalo znati više detalja, no poručio je kako je ključni zahtjev da se spomenute zakonske izmjene upute u parlamentarnu proceduru što je prije moguće. Blažević je naveo kako je na posljednjem sastanku vlasti i branitelja uglavnom potvrđeno ono što je već ranije dogovoreno i obećano 26. prosinca 2016. godine.

Vraćanje koeficijenta

Naime, tada je potvrđeno kako se mirovine vraćaju na staru razinu kroz tri rate tijekom dvije godine, dok bi od 2019. godine koeficijent trebao biti 1,48, dakle na onoj razini koja je bila prije spornog zakona iz 2013. godine. Blažević je naglasio kako se nada da će vlast ovaj put ispuniti obećanje te kako će izmjene zakonskog rješenja biti upućene po žurnom postupku na federalni Parlament, podsjetivši kako su prosvjedi vojnih umirovljenika u međuvremenu zamrznuti.

Povrat stečenih prava

Što će se pak odlučiti na sastanku 5. travnja ostaje za vidjeti. Koordinacija okuplja više od 11 tisuća branitelja, pripadnika HVO-a i Armije BiH, a kasnije i bivše Vojske Federacije te su u svojim dosadašnjim nastupima ukazivali na činjenicu da su mirovine ostvarili iz radnog odnosa kroz tadašnje uredbe koje su bile pravno regulirane te stoga traže povrat svojih stečenih prava. Nakon posljednjeg sastanka Vlade i većine braniteljskih udruga potvrđeno je kako će mirovine biti financirane tako da ne idu na teret starosnih mirovina, odnosno 50 posto vojnih mirovina će biti financirano iz doprinosa, a 50 posto iz proračuna

Udruge iz Domovinskog rata : Kada će biti isplaćene zaostale mirovine?

Iz koordinacije Udruga proizišlih iz Domovinskog rata HZ-HB, sektora branitelja oboljelih od PTSP-a jučer su uputili otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu branitelja Republike Hrvatske, hrvatskim zastupnicima u Saboru Republike Hrvatske iz 11. izborne jedinice, Zavodu za mirovinsko osiguranje RH, a u kojem pitaju zašto ne mogu dobiti informaciju kada će umirovljenim braniteljima HVO-a po Međudržavnom sporazumu između RH i BiH biti isplaćene zaostale mirovine za 2007, 2008. i 2009. godinu.

-Neshvatljivo nam je da nitko nema informaciju i da nitko ne zna kada će biti isplaćene.

Ono čime smo mi svakodnevno suočeni su dezinformacije kako je trebalo biti isplaćeno uoči Božića 2016. godine, pa kada se to nije dogodilo dobili smo novu informaciju kako će biti isplaćeno u ožujku 2017. godine što se do današnjeg dana nije dogodilo.

Stoga želimo konkretno i jasno upitati gore navedene dužnosnike znaju li oni hoće li biti isplaćene zaostale mirovine pripadnicima HVO-a do Uskršnjih blagdana, naglasili su u pismu. Ističu kako iščekivanje iz mjeseca u mjesec nije prihvatljivo, te smatraju kako ozbiljna država ne treba imati ovakav odnos prema invalidima Domovinskog rata HVO-a koji su umirovljeni prema Međudržavnom sporazumu.

Ovdje želimo napomenuti kako je od dana stupanja Međudržavnog sporazuma 2006. godine izvršena selektivna primjena isplate mirovina, tako da su na temelju istog ugovora nekim umirovljenicima isplaćene sve mirovine, a nekima iznose dugovi više od dvije godine, dodaje se u pismu.

Piše: Dario Pušić, [email protected]

 

 

 

error: Content is protected !!