Vrhovni sud potvrdio oslobađajuće presude u slučaju ‘Vranica’

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je presudu Županijskog suda u Mostaru u predmetu ‘Vranica’ izrečenu u lipnju 2018. godine.

Iz Vrhovnog suda FBiH doznajemo da je potvrđena oslobađajuća presuda izrečena Mati Aničiću, Ivanu Škutoru i Erhardu Pozniću.

Samo u jednom dijelu presude u kojoj su Aničić i Poznić bili osuđeni na po godinu dana zatvora, presuda je ukinuta vraćanjem prvostupanjskom sudu na novo odlučivanje, odnosno odbacivanjem optužbe.

Nasilje i mučenja

Podsjećamo, presudom Županijskog suda u Mostaru u Vijeću sastavljenom od suca Marina Zadrića kao predsjednika vijeća, sutkinje Daniele Dalipagić-Rizvanović i sudaca porotnika,

Mate Aničić na dužnosti dozapovjednika i zapovjednika Vojne policije na Strojarskom fakultetu, Ivan Škutor, na dužnosti u Sigurnosno informativnoj službi (SIS-u) HVO-a, a Erhard Poznić, u svojstvu pripadnika Vojne policije HVO-a, oslobođeni su krivnje da su u vrijeme sukoba između Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i to zajedničkog članka 3. stavak 1. točke a) i c) IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. godine i III Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12. kolovoza 1949. godine koje zabranjuju da se prema zaštićenim osobama, u svako doba i na svakom mjestu, vrši nasilje koje se nanosi životu i tjelesnom integritetu, naročito sve vrste ubojstava i mučenja, kao i povrede osobnog dostojanstva, naročito uvredljivi i ponižavajući postupci.

Ovaj dio presude Županijskog suda u Mostaru, Vrhovni sud u vijeću sastavljenom od suca Božidarke Dodik kao predsjednice vijeća i sudaca članova vijeća, potvrdio je i samim time presuda postaje pravomoćna.

Novo suđenje

Što se tiče osuđujućeg dijela presude Županijskog suda kojom su Aničić i Poznić bili osuđeni na po godinu dana zatvora, Vrhovni sud je istu ukinuo i odredio novo suđenje, odnosno odbacio optužbu.

Mate Aničić bio je u jednoj točki optužnice osuđen zbog nečovječnog postupanja prema zatvorenom civilu, nanosio mu povrede tjelesnom integritetu i zdravlju. Prema navodima optužnice Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, Aničić je postupao nečovječno prema civilu Emiru Ćatiću na način da je istog mučio, udarao i ispitivao, a u jednom trenutku prema istom uperio i pištolj ispalivši hitac koji ga nije pogodio, a potom naredio da ga se zatvori u podrumske prostorije.

Za ovo kazneno djelo, Županijski sud je izrekao kaznu od godinu dana zatvora. Međutim, Vrhovni sud je uvažio žalbu obrane Mate Aničića na ovu presudu i istu ukinuo te vratio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje. Vrhovni sud je utvrdio da u tom dijelu nisu utvrđene sve činjenice potpuno i pravilno.

Erhard Poznić je u jednoj toči optužnice Županijskog tužiteljstva HNŽ-a bio osuđen također na godinu dana zatvora zbog nečovječnog postupanja prema zatvorenom civilu nanoseći joj velike duševne patnje te povrede osobnog dostojanstva, naročito uvredljivim i ponižavajućim postupcima.

Prema tim navodima iz optužnice, Poznić je mučio civila Šefiku Bašić ispitujući je gdje krije armiju i pare držeći joj cijelo vrijeme oštricu sablje na vratu uz prijetnje da će ju ubiti. Makazama joj je odsjekao i dio kose izražavajući ozbiljnost svojih prijetnji. Nakon svega je istu protuzakonito zatvorio u podrumske prostorije Strojarskog fakulteta gdje je bila zatvorena s ostalim civilima bošnjačke nacionalnosti. Vrhovni sud je u ovom slučaju odbacio optužbu.

Podsjećamo, suđenje u slučaju “Vranica” počelo je 2000. godine pred Županijskim sudom u Mostaru i obnavljano je tri puta, a u međuvremenu je Tužiteljstvo korigiralo optužnicu u točki protiv Poznića, a Vrhovni sud je zaključio da to tužitelj nije mogao uraditi pa je donio odluku da se optužba odbacuje.

Predmet postupka nisu bila ubojstva

Tijekom suđenja Aničiću, Škutoru i Pozniću, predmet postupka nisu bila ubojstva zarobljenih pripadnika Armije BiH zbog čega se u jednom dijelu javnosti stvorila negativna slika oko Županijskog suda. Masakr nad 13 zarobljenih pripadnika Armije RBiH dogodio se, ali i danas je predmet istrage tko je to učinio. Posmrtni ostaci deset ubijenih zarobljenih pripadnika Armije RBiH u zgradi “Vranica” pronađeni su 2007. godine, a tijela preostale trojice još nisu pronađena. U grobnici Rimski most pronađeni su i posmrtni ostaci pet civila.

5 thoughts on “Vrhovni sud potvrdio oslobađajuće presude u slučaju ‘Vranica’

 • siječanj 9, 2020 at 12:29 pm
  Permalink

  Kakav je podal i podmukao plan imala tzv ABiH prema Hrvatima Mostara, ovi ljudi bi trebali biti odlikovani, a ne sudjeni. Muslimani svaku bitku izgube pa onda kmece….

  Reply
 • siječanj 9, 2020 at 4:26 pm
  Permalink

  Ovaj Mostar gore je ocito prolupo. Pokusavam da se uzdrzim da ne pocnem psovati i vrijedjati ali ovaj gore kao i ostali kao i on zasluzili su ne samo psovanje i vrijedjanje nego i da dobiju po klempavim usima. Doci ce vrijeme i za to akoBog da.

  Reply
 • siječanj 9, 2020 at 7:41 pm
  Permalink

  I will immediately snatch your rss as I can’t to find your email subscription hyperlink or
  e-newsletter service. Do you have any? Kindly allow me know so that
  I may subscribe. Thanks.

  Reply
 • siječanj 10, 2020 at 10:53 am
  Permalink

  Kao sto napisa a ovi izbrisase napad je bio na milion maraka a ne na stab koji se vec bio preselio i nista znacajno nije bilo dole Dzida Juka i komp popusila jer para nije bilo kako je dojavljeno ubice a vi samo brisite a pustajte kom koji vam gode

  Reply
 • siječanj 15, 2020 at 6:08 pm
  Permalink

  I think this is one of the most vital information for me. And i am glad reading your article. But should remark on some general things, The site style is wonderful, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!