Vučić i njegovi istomišljenici otvoreno ulaze u ‘rat’ s Unijom!

Europska unija uz sve poteškoće s kojima se bori i sporošću u odlučivanju ipak je nešto daleko najbolje što se Europi dogodilo u povijesti te se treba raditi na njenom poboljšanju ali i očuvanju pod svaku cijenu.

Naročito ukoliko vidimo što se događa u postmoderrnom, globalnom svijetu i kako se ostali “igrači” ponašaju. Unija jednostavno mora biti jedan od glavnih “igrača” izgradnje novog svijeta, ukoliko želimo da on bude demokratski, poštujući ljudske slobode ali i socijalnu osjetljivost.

A kako mnogi političari na zapadnom Balkanu uzore imaju ipak negdje drugdje jasno je već dulje vrijeme, a pogotovo tijekom pandemije koronavirusa. Ovo u svojoj analizi navodi i Europska služba za vanjske poslove (EEAS) naglašavajući kako se kriza u vezi s pandemijom korona virusa na Zapadnom Balkanu koristi za tvrdnje da Evropska unija “okreće leđa” ovoj regiji.

– Na zapadnom Balkanu kriza se koristi za jačanje postojećeg narativa da EU okreće leđa toj regiji, u kojem nastavljaju da bujaju teorije zavjere prema kojima je koronavirus američko biološko oružje, navela je EEAS.

Kina i Russija

Kako prenosi Euroactiv, izvori bliski ruskom Kremlju, kao i nekoliko lokalnih izvora u članicama EU, zemljama Istočnog partnerstva, zapadnog Balkana, Bliskog istoka i zemljama Afrike svakodnevno tvrde kako EU ne uspijeva izaći na kraj s pandemijom, da je blizu raspada, kako je sebična te izdaje vlastite vrijednosti. Suprotno EU, ti izvori navode kako su Rusija i Kina odgovorne sile, kao i da EU koristi krizu za ostvarivanje svojih interesa, navodi se u izvještaju.

– Tvrdnje da se EU raspada zbog krize sa korona virusom dominiraju društvenim mrežama u svim analiziranim regijama, navodi EEAS.U izvješću se dodaje da se širom svijeta nastavlja bujanje dezinformacija u vezi s pandemijom koronavirusa, s potencijalno štetnim posljedicama po javno zdravlje. U EU i drugdje, cilj koordiniranih poruka dezinformativnog sadržaja je da ranjive manjine nazove uzrokom pandemije te potakne nepovjerenje u sposobnost demokratskih institucija da ponude efikasne odgovore. Neke države i akteri koje države podržavaju, teže, kako se navodi, iskorištavanju zdravstvene krize za ostvarivanje geopolitičkih interesa, često direktno dovodeći u pitanje kredibilitet EU i njenih partnera.

Vučić prednjači u napadima

– U Kini, državni mediji i vladini dužnosnici promoviraju nedokazane teorije o porijeklu koronavirusa, a u medijskim izvješćima ističu se izrazi zahvalnosti nekih europskih lidera za kinesku pomoć, piše u izvješću. Navodi se i kako kineski mediji pod kontrolom države promoviraju ideju da je kineski model superioran u borbi protiv koronavirusa. Euroactiv svemu dodaje kako je samo u ponedjeljak Unija odobrila paket pomoći od 38 milijuna eura za zapadni Balkan, od čega će najveći dio, 15 milijuna eura, otići Srbiji, pandemijom najteže pogođenoj zemlji regije. Usprkos tome, kako navode, na bilbordima u Srbiji zahvalnost za pomoć izražava se jedino kineskom predsjedniku XiJinpingu, riječima “Hvala, brate Xi!”.

Podsjeća se i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 15. ožujka, kada je proglasio vanredno stanje, negodovao zbog nespremnosti EU da pomogne.

– Europska solidarnost ne postoji. To je bila bajka na papiru. Poslao sam posebno pismo jedinoj zemlji koja može da pomogne, a to je Kina, kazao je tada Vučić.

Švedski političar i diplomata i kopredsjedavajući Vijeća Europe za vanjsku politiku Carl Bildt također je prije nekoliko dana kritizirao Vučića.

On je napisao na Twitteru, reagirajući na pomoć koju je EU poslala Srbiji zbog epidemije koronavirusa, da je primjetno odsustvo reakcije srbijanskih državnih zvaničnika na to, poput one koja je bila kada je stigao avion iz Kine. Reagirajući na tvit veleposlanika EU u Srbiji o pomoći koja je iz Bruxellesa stigla u Beograd, Bildt je napisao da je, kada je Kina poslala zrakoplov sa stručnjacima i medicinskom opremom, Vučić od toga napravio veliku predstavu.

– Kada je Kina poslala zrakoplov sa pomoći za Srbiju, predsjednik Vučić je napravio veliku predstavu od toga. Ali, kada je stigla daleko važnija pomoć od EU, nigdje niste mogli da vidite ni fanfare ni predsjednika, napisao je Bildt.

Piše: Dragan Bradvica

[email protected]

error: Content is protected !!