Vučićeva kvadriterala ‘Rusija, Turska, Srbija i BiH’ alarm za Hrvate

Potpuno je minorno je li u Beogradu trebao biti Željko Komšić ili ‘legitimni’ predstavnik, za Hrvate je uznemirujuća ideja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se utemelji kvadriterala ‘Srbija, Turska, BiH i Rusija’ čime bi Hrvate u BiH otrgnuo od Zapada i gurnuo u ‘ruke’ Istoka. Politika HDZ-a BiH na velikoj kušnji.

Na prostoru jugoistočne Europe, poglavito oko dvije problematične političko sigurnosne   točke, Kosova i BiH vodi se mrtva i neizvjesna utrka za premoć između SAD-a i Rusije. Glavne poluge predsjednika Vladimira Putina na Balkanu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik više i ne kriju kako žele Rusiju u svom dvorištu i bespogovorno nude svoju lojalnost i resurse.

Politička bomba

Nedavni trilateralni susret predsjednika Vučića s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom u Beogradu uz promatračku ulogu trojice članova Predsjedništva naše države, nije bilo samo simbolično označavanje početka gradnje jedne autoceste nego je itekako imalo svoju dublju političku dimenziju.

Susreti Vučića i Erdogana i jačanje veza između Srbije i Turske su već neka vrsta kontinuititeta. Vrlo je idnikativno da se odnosi između te dvije zemlje galopirajuće uzdižu u razdoblju zaoštravanja veza između Turske i Zapada, poglavito s Amerikom, i rađanjem empatije između Erdogana i Putina. Emocije i rasprave oko efekta sastanka u Beogradu i uloge i ponašanja Željka Komšića, Šefika Džaferovića i Milorada Dodika se polako stišavaju. Međutim, čudno je kako je jedna vrlo razarajuća poruka srpskog predsjednika Aleksandra Vučića prošla neopaženo u javnom prostoru u BiH, a naročito je nisu registrirali hrvatski politički čelnici.

Vučić je, naime, pozvao na stvaranje kvadriterale, Srbija, Turska, BiH i Rusija. To je nesumnjivo politička bomba, korak na stvaranju posve novog bloka na trusnom jugoistoku Europe naspram EU-a i Amerike. Predsjednik Srbije sve manje sjedi ‘na dvije stolice’ i sve se agresivnije svrstava na stranu Rusije zabadajući prst u oko Zapadu. 

U tom smislu je potpuno nebitno je li u Beogradu trebao biti Željko Komšić ili ‘legitimni’ predstavnik Hrvata, Vučićevo proročansko ogoljevanje njegove i Dodikove strategije je svakako uznemirujući alarm za hrvatske političke elite u BiH i Hrvatskoj. Politika HDZ-a BiH ulazi u fazu velikih izazova i kušnji.   

-Novi investitori mogu dolaziti samo kada imamo mir. S Turskom, kao i s Bosnom i Hercegovinom, želimo napraviti kvadrilateralu u kojoj bi bila i četvrta država – Ruska Federacija, kazao je Vučić.

A što bi to ovdje radila Rusija nije teško dokučiti ako se zna da ta svjestka vojna sila nije prepoznatljiva u svijetu po velikim investicijskim pothvatima.  

Ali, Srbi s obje strane Drine imaju i druge političke planove. Milorad Dodik odlazi i korak dalje pa poziva na imenovanje specijalnih predstavnika Rusije i Kine kao znak svojevrsne odmazde za slanje Richarda Grenella kao specijalnog izlaslanika SAD za   Kosovo.

-Srbija nema nijednog razloga da se brine, ima svoje jasno stajalište. Bilo bi dobro da se sada od Rusije i Kine traži imenovanje specijalnog izaslanika, pa da vidimo onda kako ćemo te stvari rješavati. Amerika se pokazala kao zemlja koja je štitila priču o nelegalnom proglašenju Kosova državom, poručio je Dodik i dodao kako nema pozitivna iskustva s izaslanicima iz SAD-a.

Kako će se postaviti Hrvati?

Službena politika najmoćnije hrvatske stranke HDZ-a BiH je do sada bila, a i trenutno jeste, naklonjena partnerstvu s Miloradom Dodikom i Aleksandrom Vučićem. Stožernici ne pokazuju zabrinutost niti daju naznake da će možda početi povlačiti neke novije, drugačije političke poteze.

Uvlačenje BiH u krilo Rusije i Turske bi značilo ‘kraj’ za Hrvate u BiH. I sarajevske patriotske snage nisu reagirale na Vučičev projekt kvadriterale. U Beogradu su Vučićevu ideju prešutili ‘svjedoci’ Šefik Džaferović i Željko Komšić. Bošnjački vođa Bakir Izetbegović je, kako su poručili rijetki čelnici i sarajevski analitičari, interese Bošnjaka i u srpskoj prijestolnici predao u ruke Erdoganu. 

Amerika i EU bi se mogle naći u procjepu svojih političkih i sigurnosnih interesa u regiji pa i u BiH, pa i zbog i dvoličnog ponašanja nekih naših vođa koji su verbalno naklonjeni Zapadu i zovu Ameriku u pomoć, a sve više ‘šuruju’ s Turskom i Rusijom.  

Ipak, Washigton ne odustaje, o čemu svjedoče i poruke veleposlanika Erica Nelsona koji podsjeća da je Dodik trenutno pod sankcijama SAD-a zbog postupaka koji su narušavali Dejtonski mirovni sporazum, i da to Washington shvaća veoma ozbiljno.

‘SAD pomno prate uticaj Rusije jer su vidjeli da su njihovi potezi na ovom prostoru destabilizirajući’.

Slijedeći dani će pokazati na koji način će se vođe najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH postaviti prema sve većim izazovima koji ih očekuju. Nije tajna da Zapad ima dosta primjedbi na ponašanje hrvatskih lidera pred kojima su posve sigurno teške odluke po brojnim pitanjima.

J. S.

error: Content is protected !!