YPG se još nije u potpunosti povukao sa sirijsko-turske granice

Kurdske snage YPG još uvijek se nisu u potpunosti povukle sa dijela zemlje na sjeveroistoku Sirije iz koje Ankara kaže da moraju otići, izjavio je u utorak turski ministar odbrane, nekoliko sati prije nego što ističe rok za njihovo potpuno povlačenje.

Prema sporazumu postignutom prije sedmicu dana između predsjednika Turske i Rusije, sirijski graničari i ruska vojna policija trebali su ukloniti sve snage YPG-a i njihovo oružje sa 30 kilometara teritorije na tursko-sirijskoj granici do 18 sati po lokalnom vremenu u utorak.

Nakon tog roka, ruske i turske snage počet će zajednički patrolirati granicom, na trasi dužine 10 kilometara na sirijskoj strani granice, javio je Reuters.

Dogovor, sklopljen u ruskom crnomorskom gradu Sočiju, pojačao je postojeći prekid vatre koji je sklopljen uz pomoć američkog posredovanja što je zaustavilo ofanzivu Turske, a nazvan je Operacija mirno proljeće.

Ankara smatra kurdske naoružane snage terorističkom organizacijom povezanom s kurdskim pobunjenicima na jugoistoku Turske.

error: Content is protected !!