Za dom spremni (ne)ostaje, Tito “preživio” u Zaprešiću

Potpredsjednik Vlade Hrvatske iz redova Hrvatske narodne stranke /HNS/ Predrag Štromar ističe da se ta stranka protivi bilo kakvom opstanku ustaškog pozdrava “Za dom spremni!”.

Uoči donošenja preporuka Komisije za suočavanje s prošlošću, on ističe da je HNS-ov stav da tom pozdravu nije mjesto u javnosti – ni na koji način i ni na kojem mjestu.

Komisija do 1. ožujka treba da dostavi Vladi preporuke usmjerene na suočavanje s prošlošću, uključujući i stav o petokraki i ustaškom pozdravu “Za dom spremni!”, koji su izjednačeni kada je riječ o značenju.

Istovremeno, desničari u Zaprešiću nisu u potpunosti uspjeli da preimenuju Ulicu maršala Tita, po ugledu na svoje istomišljenike u Zagrebu.

Amandman Projekta “Domovina” na prijedlog odluke da se Ulica maršala Tita preimenuje cijelom dužinom na sjednici Gradskog vijeća Zaprešića – nije izglasan.

Usvojen je prijedlog po kojem će se dio dosadašnje Ulice maršala Tita preimenovati u Ulicu kardinala Stepinca, dio u Aveniju hrvatskih branitelja, dok će jedan dio i dalje nositi naziv po Josipu Brozu Titu, prenosi Srna.

Zagovornici zamjene Titovog imena Stepinčevim nisu zadovoljni, jer dio ulice ostaje nazvan po Josipu Brozu, kojeg desničari i Katolička crkva u Hrvatskoj prozivaju zbog hapšenja Stepinca, prenose hrvatski mediji.

 

 

error: Content is protected !!