Za nešto više, Zmajevi moraju ponuditi nešto novo

Ono što možda u ovom trenutku predstavlja najveći problem ove reprezentacije je roster, jer po onome što smo vidjeli, Prosinečki uglavnom rotira 13-14 igrača i realno je teško očekivati da njih 13-14 može bez problema iznijeti ovaj ciklus kvalifikacija

Od trenutka kada je preuzeo reprezentaciju BiH, Robert Prosinečki je kao jedini cilj postavio odlazak na Euro 2020. godine. I sada to ističe, ali optimizam mu nije u skladu s rezultatima u skupini.
Čak i kada se pobjeđivalo u Ligi nacija, kada se osvojili prvo mjesto, Prosinečki nije padao u euforiju, već je stalno izdvajao taj Euro. Nakon osvojenog prvog mjesta u Ligi nacija pa ždrijeba za idući ciklus kvalifikacija, drugo mjesto u društvu Italije, Finske, Grčke, Armenije i Lihtenštajna bilo je za većinu najmanje što ova selekcija može izboriti. Neki su bili spremni reći da se reprezentacija BiH može uključiti i u borbu za prvo mjesto, naravno s Italijom. I stvarno, kada se pogledaju reprezentacije ove grupe, nekako bi BiH ‘morala’ biti ispred jedne Armenije, Finske pa i Grčke. Ali to morala – ostalo je u zraku. Jer sada nakon četiri utakmice ne samo da Zmajevi nisu ispred ovih reprezentacija, već imaju pet bodova manje od Finske, dva od Armenije, poravnati su s Grcima, što u jednostavnom prijevodu znači da su i ove spomenute selekcije u igri za plasman na završnu smotru. A to će u nastavku kvalifikacija dodatno posao otežati Prosinečkom i njegovim izabranicima. U nastavku, kada će svaki bod biti važan i kada više neće biti prostora za bilo kakve greške pa i one najmanje. A trebat će proći gostovanje u Armeniji, Grčkoj, trebat će kući slomiti Finsku.

Nema garancije za uspjeh

Posljednje utakmice su pokazale koliko to ustvari nije niti malo jednostavno, kako su mnogi mislili. Naravno, postavlja se pitanje: koliko stvarno može ova selekcija? Ako ćemo gledati nekih 65-70 minuta susreta s Italijom, onda može dosta, onda može pobijediti Fince, Grke, Armence, ali to će biti utakmice koje ‘morate’ dobiti, a takve u principu znaju biti najteže. Ono što možda u ovom trenutku predstavlja najveći problem ove reprezentacije je roster, jer po onome što smo vidjeli, Prosinečki uglavnom rotira 13-14 igrača i realno teško je očekivati da njih 13-14 može bez problema iznijeti ovaj ciklus kvalifikacija. Prosinečki do prve iduće utakmice mora malo pročešljati Europu, zemlje okruženja, kako bi eventualno pronašao još kojeg lijevog ili desnog beka, možda kojeg stopera, veznjaka, napadača, jer trebat će i jokera, trebat će i iznenađenja kako za našu sportsku javnost, ali prije svega za protivnike koji su njegove momke upoznali jako dobro.
Jednostavno, za uspjeh će Prosinečki i njegov stručni stožer morati ponuditi barem djelomično nešto novo u odnosu na dosadašnji tijek kvalifikacija, nešto će morati promijeniti. Jer barem za sad, vidjeli smo to da usprkos tomu što Zmajevi imaju Džeku i Pjanića, da su borbeni, da igraju dobro u pojedinim trenucima – da to ne mora biti garancija uspjeha. Naravno, kako to već kod bude kod nas, ni nakon tri utakmice bez pobjede ništa nije izgubljeno, postoji i famozni ‘baraž’ kroz Ligu nacija, ali u svakoj u narednoj utakmici se mora gledati i najsitniji detalj, ništa se ne smije prepustiti slučaju, svi igrači koji dobiju priliku moraju u tom trenutku biti najbolji i moraju pružiti maksimum. U suprotnom, ako ne bude tako, reprezentacija će imati puno problema. F. I.

One thought on “Za nešto više, Zmajevi moraju ponuditi nešto novo

  • lipanj 13, 2019 at 11:55 am
    Permalink

    Treba njega otjerat ovaj sastav izvest prvih 11-Sehic,todorovic,kolasinac,gojak.bicakcic,besic,visca,pjanic,djeko,vrancic,Hajrovic.Rezerve-Begic,duljevic,djumic,demirovic,krunic,memisevic,kodro i dilaver.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!