ZA NEUM NE VAŽE PRAVILA: Iako je na snazi zabrana okupljanja, sazvana sjednica Općinskog vijeća Neum u Grand hotelu

Predsjednik Općinskog vijeća Neum Vinko Sentić uputio je vijećnicima poziv na sjednicu Općinskog vijeća koju je zakazao za 31. ožujka u 10 sati u Grand hotelu ”Neum”.

Sentić koji je inače iz HDZ-a BiH na ovaj način prekršio je direktno odluke Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije, te Kriznog stožera Federacije koji su donijeli jasnu naredbu o otkazivanju svih javnih skupova i drugih oblika okupljanja sukladno propisima o javnom okupljanju.

Usvajanje proračuna

„Protuepidemijska mjera socijalnog distanciranja nalaže izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1 metra na otvorenom prostoru. Zapovijeda se do daljnjeg: odgode održavanja svih javnih događanja i svih oblika okupljanja više od 10 (deset) osoba na jednome mjestu“, stoji u naredbi Stožera civilne zaštite HNŽ-a od 21. ožujka.

Sentić je poziv uputio dva dana nakon ove odluke, odnosno 23. ožujka. Još skandaloznije je to što je sjednica zakazana u kino sali Grand hotela ”Neum” iako je u naredbi Kriznog stožera HNŽ-a od 18. ožujka precizirano da se zabranjuje rad svih ugostiteljskih objekata, ali i kino dvorana.

Vinko Sentić

Općinsko vijeće Neum broji 17 vijećnika, a na sjednicama prisustvuju i načelnik općine, pomoćnici načelnika, tajnik načelnika itd, što je gotovo trideset osoba.

Na obimnom dnevnom redu od 18 točaka nalazi se i donošenje proračuna za 2020. godinu. Reklo bi se na prvu kako je zbog toga bilo neophodno sazvati sjednicu. No ako se zna da načelnik općine može i sam usvojiti proračun ukoliko to ne učini Općinsko vijeće, onda se postavlja potanja čemu služi zakazivanje sjednice kojom se izravno ugrožava zdravlje ljudi i krše naredbe koje je usvojio Krizni stožer županije.

Uz sve ovo treba dodati i to kako proračun općine kroji načelnik Živko Matuško pod mentorskom palicom Stjepana Boškovića koji je imenovan za povjerenika općinskog odbora HDZ-a BiH Neum. Bošković je i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH HNŽ-a i načelnik općine Stolac.

Radio po nalogu

Predsjednik Općinskog vijeća Neum Vinko Sentić potvrdio nam je kako je sazvao sjednicu Općinskog vijeća, a upitam je li upoznat sa naredbama Kriznog stožera, odgovorio je kako jeste. ”Ja sam to uradio po nalogu. Pa znam za naredbu. Možemo prolongirati sjednicu. Kod nas nema Općinskog vijeća dvije godine. Ne funkcionira. Tri vijećnika HDZ-a ne dolaze. Sad su odbor rasušili, imenovali povjerenstvo, a povjerenik je Stjepan Bošković. Po nalogu povjerenika sam sazvao vijeće. Ja ga ne bih sazivao nikako što se meni tiče, vjerojatno se Vijeće neće ni održati. To je pro forme. Zaključak povjerenstva HDZ-a koje je zasjedalo u srijedu je da se sazove Općinsko vijeće. Bošković je izričito pitao kad ću sazvati Vijeće”, kaže Sentić koji navodi i to kako u Statutu piše da u kriznim situacijama Općinsko vijeće radi.

”U Statutu Općine Neum stoji da Vijeće radi i u kriznim situacija. Na sjednici bi nas bilo 18, vijećnici i načelnik. Pomoćnici nisu dobili poziv. Ja se nadam da će ova situacija proći, pa održalo se Vijeće ili ne”, naveo je Sentić. On također objašnjava kako načelnik sam može usvojiti proračun, te ne isključuje mogućnost otkazivanja sjednice. S.B.Š.

error: Content is protected !!