Za poljoprivredu i vodoprivredu RS-a u ovoj godini 131 milijun maraka

Želja nam je pokrenuti diskusiju oko rehabilitacije sela i ovo je samo segment svih napora koje ćemo uložiti. U proračunu već od iduće godine želimo posebne stavke za rehabilitaciju sela. Radi se o ruralnom razvoju u što nisu uključeni samo poticaji, nego brojni socio-ekonomski segmenti – infrastruktura, ambulante itd., kazao je Dodik

BANJA LUKA – Ukupan proračun Republike Srpske za poljoprivredu u 2018. godini iznosi 71 milijun maraka, ali ukupna ulaganja u projekte vodoprivrede i poljoprivrede biti će 131 milijun maraka, poručio je Milorad Dodik, predsjednik RS-a i lider SNSD-a. Prema njegovim riječima, sve je usuglašeno kroz razgovore s udruženjima poljoprivrednika te će se pravilnik o isplati uskoro naći na Vladi RS-a.

– Ne mislimo kako ovdje sve staje jer još uvijek imamo određenih problema u pojedinim sektorima. Želja nam je pokrenuti diskusiju oko rehabilitacije sela i ovo je samo segment svih napora koje ćemo uložiti. U proračunu već od iduće godine želimo posebne stavke za rehabilitaciju sela. Radi se o ruralnom razvoju u što nisu uključeni samo poticaji, nego brojni socio-ekonomski segmenti – infrastruktura, ambulante itd., kazao je Dodik

Poljoprivrednici zadovoljni

Željka Cvijanović, premijerka RS-a, nakon sastanka s poljoprivrednicima također je izrazila zadovoljstvo zbog dobrog i konstruktivnog sastanka. Dodaje kako se postigao konsenzus oko pravilnika naglasivši da su vlasti RS i prošle godine poljoprivrednicima pomagali oko sanacija šteta zbog suša te kako poljoprivredni poticaji ne kasne.

– Obećali smo da ćemo ukoliko se usvoji zakon o trošarinama za poljoprivrednike u RS-u osigurati dodatnih 10 milijuna maraka i sada smo to izvršili, naglasila je Cvijanović.

Jučerašnjim sastankom zadovoljni su i poljoprivrednici pa Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS-a, rekao je da su poljoprivrednici zadovoljni pravilnikom o poticajima, odnosno povećanjem poticaja sa planiranih 60 na 71 milijun maraka.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS-a, smatra kako i mljekari mogu biti zadovoljni

– Premija za mlijeko je ostala 0,33 marke po litru, dobili smo i regresiranu naftu. Ove godine se vraćaju i investicije u pravilnik, kao i mehanizacija u svim proizvodnjama. Sa ovakvim pravilnikom možemo u potpunosti biti zadovoljni jer pruža mogućnost daljeg razvoja, s obzirom na to kako se u selu proizvodnjom mlijeka bavi 5.386 proizvođača i veoma je važno da oni opstanu, mišljenja je Usorac.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara RS-a, istakao je da povrtlarima odgovara raspodjela sredstava iz pravilnika, navodeći da je veoma značajno kako su povećana sredstva za mehanizaciju.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara RS-a, poručio je kako su svinjari napokon došli u situaciju da mogu biti konkurentni proizvođačima iz Federacije.

– Planirani pravilnik za ovu godinu u sektoru poljoprivrede pruža mogućnost opstanka i daljeg razvoja poljoprivredne proizvodnje, tvrdi Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a.

Rajko Pulaga, predsjednik Zadružnog saveza RS-a, rekao je kako će nastaviti konsultacije sa resornim ministarstvom o poboljšanju ambijenta za razvoj poljoprivrednog zadrugarstva poboljšanjem zakonodavnog okvira.

Dugovi u FBiH

Kada je u pitanju stanje u Federaciji, tijekom ovog mjeseca isplata novca poljoprivrednicima po osnovu naslijeđenih dugovanja za proizvodnje iz 2014. je okončana. Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva navode da je Vlada FBiH na početku mandata zatekla je oko 50 milijuna maraka duga prema poljoprivrednicima, a polovina tih dugovanja odnosila se na proizvodnju.

Ovomjesečnom isplatom od 7,4 milijuna maraka taj iznos je u cijelosti saniran. Isto tako, već na nekoj od narednih sjednica pred Vladom FBiH naći će se program izmirenja obveza iz ranijeg razdoblja do četvrtog kvartala 2017., a za te namjene osigurana je posebna stavka u proračunu. Iz resornog ministarstva poručili su kako je tijekom ove godine planirano uspostaviti potpunu stabilizaciju plaćanja te ustanoviti fiksne rokove isplate. Jedan od glavnih ciljeva uz redovnu isplatu jeste povećanje transparentnosti prilikom isplate javnih sredstava.

Piše: Dragan Bradvica, [email protected]

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!