ZAGAĐENJE U LUKAVCU: Saniran otrovni talog, zatvara se pukotina na nasipu

Treći dan nakon pucanja nasipa u Tvornici “Sisecam soda” iz Lukavca te istjecanja veće količine tečnosti s taloga Bijelog mora u rijeku Spreču, stanje se postepeno stabilizira, potvrdio je u nedjelju za BHRT stručnjak zadužen za tu oblast, profesor na Tehnološkom fakultetu u Tuzli Abdel Đozić. Đozić, koji je stalno na terenu, dodao je da je tijekom noći sa subote na nedjelju izvršeno saniranje taloga.

Ekipe su i jučer bile na terenu, postepeno se zatvaralo pukotinu na nasipu te se njezino potpuno saniranje očekivalo tijekom dana. Ono što je najvažnije, dodao je Đozić, jest činjenica da je zaustavljeno curenje tvari.

U rješavanje ovog ekološkog incidenta od prvog su dana uključeni stručnjaci iz svih oblasti.

Analizu vode i uzrok pucanja nasipa u narednim danima utvrdit će stručnjaci s Rudarskog instituta u Tuzli, a do tada se građanima savjetuje da ne koriste vodu iz rijeke za zalijevanje poljoprivrednih površina nizvodno od Lukavca, kao ni obližnje bunare. I Civilna zaštita u Doboju također je upozorila vlasnike bunara uz rijeke Spreču i Bosnu da ne koriste vodu dok se ne izvrši uzorkovanje.

Na ovom slučaju radi i Tužiteljstvo Tuzlanske županije.

Podsjetimo, poljoprivredno zemljište u dužini od nekoliko kilometara uz rijeku Spreču trajno je zagađeno a postoji strah i od većeg pomora ribe. Naime, mrlja koju je u rijeci Spreči formirala kemikalija koja je iscurila iz odlagališta Tvornice sode u Lukavcu jutčer je ujttro primijećena na području Gračanice i kretala se ka Doboju. Glasnogovornik Republičke uprave civilne zaštite RS-a Željko Stojanović je za Srnu izjavio da kiselost te zagađene vode, tj. njena PH vrijednost, jučer iznosila 10 ali se smanjivala u odnosu na dan ranije. Kako je, pak, upozorio, i ta je vrijednost još osjetno iznad normalne koja iznosi 5-6, no ne i previsoka. Dodao je da će definitivno praviti štetu sve dok ne postigne uobičajenu vrijednost.

error: Content is protected !!