Zajedničkim snagama do očuvanja drvorezbarske tradicije

Obitelj Hambašić živi u maglajskom prigradskom naselju Ulišnjak. Dom u kome žive izgradili su prodajom onoga što urade svojim dvjema rukama. I to svako na svoj način. Onoliko koliko mogu, Elvir i Sanida, te njihova djeca Amar, Irma i Amna.

Drvorezbarska radnja, simboličnog naziva “Suvenir”, nalazi se iza kuće. U jednom dijelu je smješteno nekoliko mašina za rezanje drveta, u drugom radionice gdje zajedno rezbare drvo. Cijela kuća je izložbeni salon, počevši od ulaznih vrata, preko prozora, unutrašnjih vrata, bosanske sobe, trpezarijskog stola, stolica, pa do kuhinje, komode, polica…

Elvir Hambašić se ovim poslom bavi već više od 12 godina.

“Bavim se drvorezbarstvom, a po struci sam strojarski tehničar“, priča Hambašić, dodajući kako je počeo s drvenim figurama, ali je jedne prilike napravio stol, i od njega je sve krenulo.

Drvorezbarenje zahtjevan posao

Njegovi roditelji imaju jedanaestero djece, međutim ni oni, niti itko od braće i sestara, ne bavi se ovim poslom.

“Imao sam jednog starijeg prijatelja. Pošto živim na selu, skupa smo čuvali ovce, a taj čovjek je znao oko drveta. Uz njega sam naučio neke stvari“, kaže Hambašić.

Navodi kako je u Konjicu naučio zanat za samo 20 dana. ‘Najkompliciranije mi je napraviti stol ili peškun pošto na njemu ima najviše dijelova“, ističe Hambašić.

Ne radi sa svim vrstama drveta. Opredijelio se za orah, trešnju, parenu sušenu bukvu i javor. “Uzet ćemo kao primjer jednu tacnu za kavu ili sok. Prvo ide priprema na stolarskom stroju, potrebno je to uvinklati i sve srediti, onda ide crtanje na ploči, potom ide, ja to kažem, lupanje, znači ploča se izlupa. To većinom rade moja djeca. Zatim sve dobro očistim i onda dolazi šmirglanje, farbanje, lakiranje, i tako. Za jednu dobru tacnu, treba nam dan i pol do dva“ objašnjava Hambašić.

Drveni bicikl atrakcija u Maglaju

Da bi čovjek ovo radio, kaže Hambašić, mora voljeti ovaj posao. Opisuje sebe kao velikog radoholičara, vrijeme najviše voli provoditi u radionici.

“Jedne prilike mi se desilo da sam se jednostavno zasitio posla. I nisam više radio, stao sam s tim. Međutim, nisam mogao ni sjediti u kući, i odlučio sam da napravim drveni bicikl“, priča Hambašić.

Drveni bicikl je napravio od orahovog drveta, odnosno kompletan okvir na biciklu je od oraha, a stroj i pogoni su Shimano strojevi, japanska firma. Ima 21 brzinu. Maglajlijama je zanimljivo kada ga ugledaju.

“Kada je ljeto, odem se provozati do grada. Kad dođem u Maglaj, baš je atrakcija. Mnogi mi priđu i upitaju da se fotografiramo“, govori Hambašić.

Elvirova supruga Sanida se deset godina bavi ovim poslom. Frizerka je po struci, ali je odlučila škare zamijeniti drvetom.

“Krenula sam s mužem da radim kako bih mu olakšala. Vidjela sam da od posla frizerke nemaš ništa. Počela sam se zanimati, a on mi je pokazao kako i što treba raditi…“, ističe Sanida, dodajući kako joj djeca mnogo pomažu. Amar koji je drugi razred Elektrotehničke škole u Maglaju i Irma koja je prvi razred ove škole.

Podrška kćerki

Kćerke Amna i Irma mnogo pomažu roditeljima.

“Najviše pravim ljubavne ukrase, ali pravim i imena, bavim se ovim više od godine. Ustvari, najdraže mi je raditi ljubavne ukrase“, ističe Irma Hambašić, dodajući kako svoje radove izlaže na Facebook stranici i na taj način sebi zaradi džeparac…

Zaključuju kako je ovo namještaj koji ne može izaći iz mode. Ljudi su prije 500 godina voljeli da imaju komad ovakvog namještaja u svom domu, a vidimo da se i danas radi. Obitelj Hambašić od svog tradicionalnog starog obrta živi. I zadovoljni su, kažu da nitko nije popio kavu, a da makar tacnu nije naručio… Kažu, najvažnije je kupca učiniti zadovoljnim. AA

error: Content is protected !!