Zamro proces objedinjavanja ljevice

Upadljivo je splasnuo onaj nabujali politički elan objedinjavanja lijevih snaga oko Pokreta Socijalna pravda i demokracija kojeg su osnovali nekadašnjih ključni ljudi u SDP-u odakle su protjerani: Ivo Komšić, Miro Lazović, Zlatko Lagumdžija i njihove pristaše s krajnjom misijom ujedinjenja DF-a, Građanskoga saveza Socijaldemokrata i Pokreta.

S početkom jeseni je, nakon što su Enver Bijedić i Edin Delić i formalno osnovali svoje Socijaldemokrate, optimistično najavljeno održavanje ujediniteljskoga sabora samo je u zraku ostala visiti dvojba da li prije ili poslije lokalnih izbora sljedeće godine.

Ujedinjenje je kao bila neupitna, svršena matrica, samo je eto ostalo da se čelnici usuglase oko termina. 

Trzavice i barijere 

Ipak, pokazat će se da među njima itekako ima trzavica i možda, barem za sada, nepremostivih ‘fuzijskih’, barijera.

Kako doznaje Dnevni list od pojedinaca bliskih tim krugovima već skoro puna dva mjeseca čelnici Pokreta Socijalna pravda i demokracija nisu popili niti uobičajenu rutinsku kavicu, a kamoli održali službeni sastanak sa Željkom Komšićem i Enverom Bijedićem.

Za javnost razlozi su dosta pojednostavljeni pa i opravdani i razumljivi, jer je čelnik DF-a Željko Komšić u ulozi predsjedatelja Predsjedništva države ”stalno zauzet”. To je kako doznaje Dnevni list ipak samo djelomično istina, ako se zna da se ugodne kavice i stranački poslovi obavljaju uglavnom poslijepodne nakon isteka službenog radnog vremena i za njih se uvijek može upriličiti zgoda.

Puna dva mjeseca je predugačak rok za nekakav alibi za čelnike koji žive i rade u jednom gradu, makar to bio i glavni i najveći grad u državi. Predsjednik Socijaldemokrata iz Tuzle Enver Bijedić se očekivano prometnuo u potencijalnog koalicijskog saveznika Bakiru Izetbegoviću i izvjesni ulazak u vlast bi bio posve odgovarajući politički honorar za svojevrsno stvaranje pogibeljnoga raskola u SDP-u i slabljenje Nikšićeve stranke.

Bijedić i ne krije da je zauzet pitanjem ulaska u federalnu i državnu vlast makar negira da je do sada bilo o tome službenih pregovora. Uz to, on je prilično zauzet i okupiran svakodnevnim mrcvarenjem i svađama s tuzlanskim gradonačelnikom i vječitim rivalom Jasminom Imamovićem.

Što je stvarni razlog za zatajenja procesa stapanja ljevice, koja je ostala izvan SDP-a, u ovom trenutku se može samo nagađati. Zanimljivo je da se u javnom prostoru vrlo malo zna o sudbini Sporazuma o ujedinjenju kojeg su još prije nekoliko mjeseci iz SPD poslali Željku Komšiću i Enveru Bijediću na očitovanje. 

Zauzetost 

Željko Komšić je na vrhuncu svoga mandata u kolektivnom šefu države pa je moguće da će i dalje biti ”zauzet”. Uskoro slijede božićni i novogodišnji blagdani kada na jedno vrijeme zamre politički život u BiH.

Tako da se vjerojatno ništa bitno neće događati oko Pokreta Socijalna pravda i demokracija. I nemirni Zlatko Lagumdžija kao da je malo prikočio, sklonio se u stranu, pa je i to možda neki signal da cijeli proces malo ‘šlajdra’.

Početak sljedeće godine, a napose proljetnoga buđenja dat će odgovore na sva otvorena pitanja i dvojbe. Do tada ćemo valjda doznati što je u sadržajnom smislu i Program reformi kojeg je sa druga dva člana Predsjedništva BiH potpisao i čelnik DF Željko Komšić. Ako to ne bude aktiviranje MAP–a onda to otvara jednu posve drugačiju priču o političkoj dimenziji i budućnosti samog Željka Komšića pa možda preusmjeri i pravac zamišljenog ujedinjenja stranaka oko Socijalne pravde i demokracije.

J. S.  

One thought on “Zamro proces objedinjavanja ljevice

  • prosinac 9, 2019 at 11:26 am
    Permalink

    J.S – u novinarstvu nikako ne treba trčati pred rudu. Ovi u politikama moraju. Naročito ako su u lopovsko fašističkim opcijama. Zato je sasvim dovoljna rečenica: ” Početak sljedeće godine, a napose proljetnoga buđenja dat će odgovore na sva otvorena pitanja i dvojbe.” Čak i SDA-u i HDZ-u. Međunarodni selektor još nije definisao ekipu sposobnu da pobjeđuje lopove i fašiste u isto vrijeme!

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!