Žarko Vujović izabran za predsjednika, smijenjena Vlada

Zastupnici u Skupštini županije (TŽ) u petak su izabrali i imenovali novo rukovodstvo tog zakonodavnog tijela. Jednoglasnom odlukom članova rukovodstva, za predsjednika Skupštine TŽ-a izabran je Žarko Vujović (SDP BiH), dok su njegovi zamjenici Boris Krešić (DF) te Lejla Vuković (SBB). Vujović je za skupštinskom govornicom kazao da je ovo prvi put u povijesti da se na čelu rukovodstva Skupštine TŽ-a nalazi predstavnik Srba.

Prethodio je burni dio sjednice budući da izbor predstavnika Hrvata i Srba u rukovodstvu Skupštine TŽ-a nije bio jednostavan. Naime, izboru predstavnika konstitutivnih naroda u rukovodstvo zakonodavnog tijela TŽ-a prethodila je rasprava obzirom da na početku sjednice nakon potvrđivanja imenovanja Vukovića nisu izabrani predstavnici Hrvata i Srba, odnosno Vedrana Petrović (SDP BiH) i Slađan Ilić (SDP BiH). Kako se kriza u Skupštini ne bi dodatno produbila, reagirao je zastupnik SDA Midhat Čaušević, čiji je zaključak prihvaćen, a taj je da županijska Skupština glasa za prijedloge najmanje polovine zastupnika unutar oba kluba naroda. Na koncu su većinom glasova u klubovima naroda predloženi, a potom i izabrani Krešić i Vujović, koji su u rukovodstvo Skupštine izabrani s po 19 glasova ‘za’ te 15 ‘protiv’. Nešto ranije, za članicu rukovodstva Skupštine TŽ-a iz reda Bošnjaka izabrana je Lejla Vuković (SBB) s, također, 19 glasova ‘za’ ali i 15 suzdržanih.

Smijenjena županijska Vlada, novi premijer će biti iz SDA

Zastupnici u Skupštini Tuzlanske županije (TŽ) jučer su, također, s 19 glasova ‘za’, šest ‘protiv’ i devet suzdržanih, odlučili smijeniti županijsku Vladu, predvođenu premijerom Jakubom Suljkanovićem iz Pokreta demokratske akcije (PDA). Tako će, do imenovanja novog sastava Vlade, poslove ministara obnašati tajnici u ministarstvima. Prethodno imenovani novi predsjednik županijske Skupštine Vujović najavio je da će ime mandatara za sastav nove Vlade TŽ-a biti poznato uskoro, a aktivnosti u tom cilju počet će već od ponedjeljka. Nova Vlada TŽ-a bit će, kako je najavio, formirana do 1. kolovoza. “Predsjednika skupštinske većine pozvat ću od ponedjeljka na konzultacije kako bi odredio kandidata za premijera TŽ-a. U zakonom predviđenim rokovima bit će formirana Vlada, i to do 1. kolovoza, prije no što počnu godišnji odmori“, rekao je Vujović. Kako

parlamentarnu većinu čini najviše zastupnika SDA, a Vujović je dodao da će upravo iz te strank, najvjerojatnije, biti i novi premijer. Vlast u TŽ-u, uz SDA, SBB, DF i Stranku za BiH, čine i pojedini zastupnici SDP-a BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!