ZASTAVA HPD LJUBUŠKI RAZVIJENA NA ZLOJ KOLATI

Nakon nedavna uspona na vrh Lupoglav, na planini Prenj, četvorica Ljubušaka, trojica od kojih su članovi Hrvatskog planinarskog društva Ljubuški, sebi su postavili novi cilj – popeti se na najviši vrh crnogorskih Prokletija (Zla Kolata) 2534 m/nm.

Taj cilj su uspješno ostvarili te su, po dolasku u Ljubuški, s čitateljima Dnevnog lista odlučili podijeliti dojmove o svojoj planinarskoj avanturi.

Treći put u Crnoj Gori

„Nakon što smo skoro četiri vikenda pratili prognozu za Triglav, koja nikako nije obećavala lijepo vrijeme, na kraju smo odlučili ići na granicu Crne Gore i Albanije kako bismo se popeli na vrh Zla Kolata. Taj vrh je prije nekoliko godina postao i službeno najveći, nakon što su rađena nova laserska mjerenja, a prije toga je bio Bobotov Kuk s 2523 m/nm, vrh na koji smo se popeli ovog ljeta. Treći put smo u ovoj godini posjetili Crnu Goru, prekrasnu državu za ljubitelje planina“, kazao je Perica Biško.

Ekipu iz Ljubuškog, uz Bišku, činili su Franjo Kovač, Domagoj Matijašević i Luka Gadže. Oni su, pričaju nam, u subotu pošli iz Ljubuškog u Vusanje, malo albansko selo, koje se nalazi na crnogorskoj strani u Nacionalnom parku Prokletije. Put je bio dug, jer je trebalo proći cijelu Crnu Goru. Nakon dolaska i kratkog odmora, kako navode, u pet sati ujutro krenuli su do zacrtana cilja. Staza je bila poprilično prohodna, a prvih sat vremena morali su se penjati s čeonim lampama.

Planinska idila

„Susreli smo konje, krave i ovce po pašnjacima. Bila je to prava planinska idila i ono što planinarenje čini tako lijepim. Poslije nekih tri sata hoda, nakon šuma i pašnjaka, čekao nas je „kameni“ dio, koji u početku nije bio toliko zahtjevan. Nakon pet sati hoda došli smo do Ledene pećine pod vrhom planine, a nešto više od sedam sati nam je trebalo kako bismo došli do vrha. Manjim dijelom smo morali prijeći i na albansku stranu. Zadnji dio je, pak, tražio nešto više opreza, budući da smo se penjali po dosta strmim padinama koje nisu osigurane. Unatoč umoru, isplatilo se doći do vrha i uživati u pogledu, naročito prema albanskoj strani i ostalim vrhovima Prokletija“, rekao je Biško.

Naglasio je kako im je uspon na Zlu Kolatu bio najteži dosad. Budući da su ga uspješno odradili, mogu razmišljati o novim planinarskim avanturama po Europi.

Kažimo i to kako Biško i njegov kolega Franjo Kovač već šest godina planinare, a tijekom uspona većinom su ih pratile povoljne vremenske prilike.

Cilj im je zastavu Hrvatskog planinarskog društva Ljubuški razviti na još nekim planinskim vrhovima u Europi.

Piše: Antonela Marinović Musa, [email protected]

error: Content is protected !!