ZAŠTO JE TURSKA POKRENULA OFANZIVU NA SIRIJU Çavuşoğlu: Opis situacije kao “Turci protiv Kurda” je zlonamjeran i lažan

Mi u Turskoj smo uvjereni da gradimo put sirijskim izbjeglicama da se vrate kući i osiguravamo da se ISIL i druge terorističke grupe neće ponovo pojavit

Turska je započela operaciju da bi osigurala svoju nacionalnu bezbjednost uklanjanjem opasnosti koju teroristi predstavljaju duž njenih pograničnih regiona. Ova operacija će osloboditi Sirijce koji tamo žive od tiranije terorističkih organizacija i otkloniti prijetnju teritorijalnom integritetu i političkom jedinstvu Sirije. To bi olakšalo siguran i dobrovoljan povratak raseljenih Sirijaca.

Turska nikada nije prihvatila koridor koji na njenoj granici vodi teroristička grupa. Više puta smo predložili uspostavljanje sigurne zone, čak i na Generalnoj skupštini UN. Pozvali smo SAD da prestanu pružati materijalnu podršku teroristima. Međutim, američka birokratija za sigurnost ne namjerava da se isključi iz grupe poznate kao PYD/YPG , iako su američki zvaničnici, uključujući ministra odbrane, izjavili da je PYD / YPG, koja čini jezgro Sirijskih demokratskih snaga, neodvojiva od Kurdistanske radničke partije (PKK) u Turskoj, koju SAD, EU i NATO vide kao terorističku organizaciju.

Naši američki sagovornici su se, čini se, složili da je potrebno ukloniti te snage duž naših granica, a čak smo se dogovorili i o vremenskom okviru. Nedavno su vojni razgovori u avgustu završeni obostranom odlukom o uspostavljanju sigurne zone iz koje je trebalo ukloniti PYD/YPG. Ali SAD nisu to dovršile i ostavile su nam snažan utisak da to rade da bi dobile na vremenu dok se teroristička grupa još dublje ukorijenila u Siriji.

PYD/YPG može se predstaviti svijetu kao grupa koja se borila protiv Daeša, ali ona također krijumčari eksploziv PKK kopanjem tunela na turskom tlu. Uhvatili smo njene članove kako tjeraju zarobljenike Daeša prema Turskoj. U novembru 2017, BBC je izvještavao o tajnom sporazumu po kojem su Sirijske demokratske snage organizirale prijevoz i dozvolile stotinama terorista Daeša da pobjegnu tokom koalicione operacije za oslobađanje grada Raka.

Morali smo da reagirati. Nekoliko glasova je izrazilo zabrinutost zbog sigurnosti kurdskog stanovništva u Siriji. Želim naglasiti da ovo nije borba Turske protiv Kurda. Naša borba je protiv terorista. Bilo kakav opis situacije kao „Turci protiv Kurda“ je zlonamjeran i lažan. Kurdi nisu naši neprijatelji. Naša meta je kompleks terora kojim upravljaju Kurdistanska radnička partija i PYD/YPG, koji su regrutirali decu, zastrašivali disidente, mijenjali demografiju i sprovodili prisilnu regrutaciju u oblastima pod njihovom kontrolom. Kurdima, Arapima, hrišćanima i drugim koji su patili pod PYD/YPG režimom bit će bolje kad budu bili oslobođeni. Svjetsko vijeće aramejskih hrišćana to uporno tvrdi.

Prije nego što nastavimo s ovom operacijom, preduzeli smo sve korake da smanjimo rizik za civile i spriječimo humanitarnu krizu. U proteklih nekoliko godina, Turska je pružila utočište velikom broju izbjeglica iz severoistočne Sirije, uključujući Arape, Kurde i Turkmenistance.

Većinu njih, uključujući preko 300.000 Kurda, teroristi su izbacili iz domova. Mi smo im pružili sigurnost, sklonište i sredstva za život u Turskoj. Dijelili smo sa njima parče hljeba i privilegije javnih usluga. Turska najviše novca izdvaja za humanitarne aktivnosti na svjetskom nivou i domaćin je većini izbjeglica širom svijeta.

Turska je uspostavila pouzdan obrazac u posljednje tri godine. Operacije Turske na sjeverozapadu Sirije -2016-2017. godine u okolini Jarabulusa i 2018. u Afrinu – očistile su ogromno područje od terorista. Nakon tih operacija, zajednice koje su patile pod terorističkim režimom počele su da žive u miru i uređenom društvu. Oko 365.000 izbjeglica vratilo se kućama na sjeverozapadu Sirije.

Osigurali smo javne usluge, uključujući škole za preko 230 000 učenika. Šest bolnica sa 55 vozila hitne pomoći zapošljava preko 2.000 sirijskog i turskog osoblja u oslobođenim područjima. Izgrađeni su brojni rekreativni i sportski sadržaji, uključujući i stadion. Preduzeća su rehabilitirana i otvorena je granica da bi se olakšala trgovina. Poljoprivreda i stočarstvo počeli su dobivati materijalnu podršku.

Uporedite operacije Turske sa uništenjem Rake od koalicije i vidjet ćete koliko pažljivo upravljamo protivterorističkim operacijama. Lekcije naučene u tim operacijama pomoći će nam da ovaj put budemo još bolji.

PKK i PYD/YPG su ucjenjivali svjetsku zajednicu tvrdeći da će borba protiv Daeša bez njih propasti. Ali borba protiv tih brutalnih terorista neće propasti, posebno ako naši saveznici ostanu na tom putu i sarađuju s Turskom. Mi smo jedina nacija koja je krenula u borbu protiv Daeša. Borba protiv Daeša i drugih terorističkih organizacija morat će se nastaviti svačijim doprinosom i saradnjom. Nekoliko evropskih zemalja oklijevalo je da dozvoli povratak svojih građana koji su se pridružili grupi. Međutim, želja da se izbjegne problem ne može biti politika. Oni moraju snositi svoj dio tereta.

Mi u Turskoj smo uvjereni da gradimo put sirijskim izbjeglicama da se vrate kući i osiguravamo da se ISIL i druge terorističke grupe neće ponovo pojaviti. Svjestan sam da siguran i dobrovoljan povratak izbjeglica kući treba pažljivo planirati i upravljati. Ovo se mora odvijati u skladu sa međunarodnim pravom i u saradnji s relevantnim agencijama UN. Sirija je dom nekoliko etničkih grupa i potrebno je uspostaviti reprezentativna lokalna vijeća dok se ne nađe političko rješenje za sirijski sukob. Nakon naše posljednje borbe protiv terorizma, u oblastima u kojima su Kurdi bili u većini, Turska je omogućila stvaranje lokalnih vijeća za upravljanje sa kurdskom većinom koja će predstavljati stanovništvo.

Sirijci sada žele ići kući. Oni su pretrpjeli previše. Preuzimamo inicijativu da pomognemo stvaranju mirnih uvjeta koji su neophodni za povratak miliona izbjeglica. Suprotno prevladavajućim pogrešnim shvatanjima, naša operacija će pomoći u rješavanju humanitarne dimenzije problema, doprinijeti očuvanju jedinstva zemlje i pomoći političkom procesu, prenosi portal Thebosniantimes.ba.

error: Content is protected !!