Zašto Novalić, Džindić i Čović nisu poslani u samoizolaciju?

Kaos koji je u Bosni i Hercegovini eskalirao uz pojavu opasnog koronavirusa COVID-19, prisutan je u svim segmentima, a javnost dobija dojam da pojedinnci već sada imaju privilegiju u testiranju da ovu opasnu bolest.
Dok epidemiolozi i ostali zdravstveni stručnjaci upozoravaju da rano testiranje ako nisu prisutni jaki simptomi baš i nema smisla i na taj način pravdaju još uvijek premali broj testiranih na koronavirus u BiH, izgleda da pojedinci mogu pristupiti testiranju kako im je volja zbog svog povlaštenog statusa.

Obavezna samoizolacija

Obični građani kada se jave svojim liječnicima sa sumnjom na koronavirus ili sa simptomima sličnim gripi, ovih dana automatski budu poslani u samoizolaciju s uputom da se ponovo jave ukoliko se njihovi simptomi pogoršaju.
S druge, strane određeni političari već su obavili testiranja jer su imali navodne ‘blage simptome’.  Prvi političar koji je posumnjao da je mogao biti u kontaktu sa koronavirusom bio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji se samovoljno uputio u samoizolaciju i svoj posao obavlja ‘online’, pa tako i sjednicama Predsjedništva BiH sudjeluje video-linkom.
Koliko znamo, on još uvijek nije testiran na koronavirus, barem ta informacija nije službeno objavljenja. S druge strane, ministru u Vladi Republike Srpske Zlatanu Klokiću utvrđen je COVID-19, pa su svi bliski suradnici upućeni na testiranje ili samoizolaciju.
U Federaciji Bosne i Hercegovine pojedini lideri već su obavili testiranja i to bez prethodnog slanja u samoizolaciju, što bi trebala biti praksa ako je vjerovati mišljenjima stručnjaka. Tako je moguće da je kod takvih slučajeva testiranje preuranjeno, da je test negativan,  a da su i dalje širitelji virusa jer nisu prošli proces samoizolacije.
Posebno je zanimljiv slučaj federalnog premijera Fadila Novalića i ministra u njegovoj vladi Nermina Džindića, koji su se već testirali i time pohvalili čak i javno. Naknadno se saznalo da su bili sudionici skupa u Konjicu povodom obilježavanja 70. godišnjice tvrtke ‘Igman’. Kao što smo jučer saznali upravo na tom mjestu otkriveni su novi slučajevi prisutnosti koronavirusa, pa se postavlja logično pitanje zašto Novalić i Džindić nisu prethodno poslani u samoizolaciju?

Vrijede li pravila isto za sve?

Zanimljiv je i primjer predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji se kako je rečeno testirao zbog prisutnosti ‘blagih simptoma’, ali i njegovih putovanja u zadnje vrijeme. I u ovom slučaju može se postaviti pitanje zašto dotična osoba, kao što se to čini i u drugim slučjevima ‘običnih’ građana nije prvo poslana u petnaestodnevnu samoizolaciju uz obavezno javljanje obiteljskom liječniku i nadležnim službama ukoliko ‘blagi simptomi’ prijeđu u one izraženije.
Ne treba posebno napominjati da ovakvi slučajevi, hvaljenje pojedinaca testiranjem kao da je to neki ‘pomodni’ trend, u široj javnosti ostavljaju dojam da se neki mogu testirati kad hoće i kako hoće, da se upute nadležnih za njih ne odnose u jednakoj mjeri kao kada je riječ o ‘običnim’ građanima, te upućuje da se i u ovoj teškoj situaciji neke stvari rade ‘preko veze’.
S druge pak strane, u javnost očigledno ne dolaze prave informacije o tome koliko BiH ima testova za koronavirus a uporno se ponavlja da je rano testiranje bespotrebno, te da će se testiranje izvršavati samo nad onim ljudima kod kojih postoji jaka sumnja da je osoba zaražena. Za sve druge – predviđena je obavezna samoizolacija u trajanju od 15 dana. No, očigledno – pravila ne vrijede isto za sve.
J . S.

error: Content is protected !!