Zastoj u procesu strukturiranog dijaloga

– Strukturirani dijalog o reformi pravosuđa u BiH, započet još prije osam godina, nije polučio konkretne rezultate, a ne zna se ni kada će ih biti. Posljednji sastanak je održan prije mjesec dana, opet bez rezultata. Krajem rujna ove godine, izvještаj o stanju u pravosuđu BiH tijelima EU-a trebao bi podnijeti njemački pravnik i neovisni pravni ekspert EU-a Reinhard Priebe, od čega će zavisiti i nastavak europskog puta BiH, prenosi BHRT.

Sastanci, runde i pregovori – tako se u najkraćem može opisati priča o strukturiranom dijalogu o reformi pravosuđa u BiH a brojni stručnjaci, pa i resorni ministri, kažu da rezultata nema i to zbog – nadležnosti.

Dijalog nije propao, samo nema političke volje, poručuje nadležni ministar pravde Jozić iz Federacije BiH, dok resorni ministar iz RS-a Kasipović poručuje da je izostao dobar rezultat kada je u pitanju strukturalni dijalog, ali da se on, unatoč tome, mora nastaviti jer je zemlji nužna reforma pravosuđa, rečeno je za BHRT. Inače, prije tri godine, kaže Kasipović, ministarstvo pravde RS-a je predložilo kompletan tekst Zakona o sudovima. U jednoj fazi, ističe, činilo se da postoji interes da se zakon i donese, no  bezuspješno.

Iz Delegacije Europske unije u BiH ističu da je BiH dostigla određenu razinu pripremljenosti kada je u pitanju oblast pravosuđa, ali da su ustavni i zakonski okviri nepotpuni te ne pružaju dovoljno jamstava neovisnosti i efikasnosti.

Krajem rujna, njemački pravnik Priebe bi najvišim institucijama EU-a trebao dostaviti izvještaj o stanju u pravosuđu BiH. Mnogi stručnjaci smatraju da će njegov izvještaj uvelike podsjećati na njegovu raniju analizu stanja u pravosuđu Sjeverne Makedonije, koja je, kako ističu, dovela do radikalnih promjena u toj zemlji. (BHRT)

error: Content is protected !!