Zatraženo okončanje procesa imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH

Nakon što je Ustavni sud FBiH uputio u studenom 2019. i siječnju ove godine urgencije Uredu predsjednika i dva potpredsjednika FBiH u svezi procesa imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH, koji je blokiran dok toj pravosudnoj instituciji nedostaju četiri suca, potpredsjednici FBiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović su jučer, budući da im ni nakon dvije urgencije predsjednik FBiH Marinko Čavara nije dostavio listu na suglasnost, uputili dopis predsjedniku FBiH Čavari kojim od njega traže da što prije okonča taj proces.

“Zahtijevamo da imenujete suce s dostavljene liste kandidata, a sukladno zajedničkom prijedlogu dva potpredsjednika za dvoje sudaca, te nam to proslijedite na suglasnost kako bi konačan prijedlog mogao biti upućen Domu naroda Parlamenta FBiH, koji imenovanje potvrđuje“, stoji u dopisu. Kako je u razgovoru za Fenu pojasnila potpredsjednica FBiH Mahmutbegović, nejasno je zašto se ovo pojavilo kao problem jer su oni završili proceduru.

Ona je upozorila da Ustavni sud FBiH ima ozbiljan problem funkcioniranja, osobito kada je u pitanju Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, jer zbog nedostatka sudaca Vijeće ne može zasjedati i pravovaljano odlučivati o zahtjevima za ocjeni ustavnosti kada je u pitanju vitalni nacionalni interes.

error: Content is protected !!