ZAVRŠEN SASTANAK S HAHNOM: Lideri stranaka odbili potpisati zajedničku izjavu!

Komesar za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn stigao je danas u Bosnu i Hercegovinu. Nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH te rukovodstvom Vijeća ministara, Han se sastao s liderima i predstavnicima parlamentarnih stranaka u BiH.

Sastanak se održao u zgradi Izaslanstva EU. Od predsjednika stranaka prisustvovali su lider SBB-a Fahrudin Radončić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, lider PDA Mirsad Kukić, predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, Predrag Kojović (Naša Stranka) i Elmedin Konaković (Narod i pravda). Među sudionicima sastanka su i Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a. Također, u zgradi Izaslanstva EU su viđeni i Zoran Tegeltija iz SNSD-a i inače kandidat te stranke za mandatara za sastav Vijeća ministara, kao i Lidija Bradara iz HDZ-a BiH. Iz PDP-a je prisutan bio Nenad Vuković, Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske te Petar Đokić iz Socijalističke partije.

Novinarima se prvi obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je kazao da je bilo zanimljivo sjediti među toliko predstavnika stranaka.

”Zanimljivo je bilo sjediti među 19 predsjednika parlamentarnih stranaka, bila je to mala BiH. Papir, nažalost, danas nismo potpisali. SDA je bila spremna da ga potpiše. Za neke je bio nedovoljno precizan, za neke ima bespotrebne i neprihvatljive formulacije. Svi su prihvatili da je dobra baza, ali da mora biti sveobuhvatniji i precizniji”, kazao je Izetbegović.

On je istaknuo da je razgovarano o Bloku 7.

”Hahn nas je upozorio da će BiH morati izdvajati milijardu maraka EU zbog zagađenja. Zamolio sam ga, a ostali su se složili, da EU ima jedan elastičniji pristup. Nije problem koliko spalite uglja, već koliko stvorite ekološkog problema. Na primjer, u Banovićima treba biti termoblok bez dimnjaka”, rekao je Izetbegović.

Na pitanje o formiranju vlasti na državnoj razini, lider SDA je kazao da se svi slažu kako ne treba ucjenjivati, a onda entitetska razina kaže kako BiH neće nastaviti NATO putem. Istaknuo je da se nada da će ubrzo biti formirana vlast na državnoj razini.

”Treba se kretati ka članstvu u NATO-u, o čemu ćemo odlučivati. Za mene je legitimno da entitetska razina, odnosno Skupština RS, predloži vojnu neutralnost BiH i da to bude razmotreno na nadležnim razinama”, rekao je lider SDA. ‘

Lider Socijalističke partije RS Petar Đokić kazao je da je najvažniji ekonomski razvoj, ali da postoji mnogo pitanja oko kojih se može postići dogovor.

”Nije korektno što se traži da se odustane od Bloka 7, jer će se on graditi prema najvišim europskim standardima”, kazao je Đokić.

Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković kazao je da se govorilo o općim principima.

”Mi smo govorili o novom Vijeću ministara. Nedopustivo je da Vijeće ministara radi u tehničkom mandatu i zahtijevamo da se što prije formira novo kako bi se krenulo sa rješavanjem problema”, rekao je Vidaković nakon sastanka. Lider SDS-a Vukota Govedarica kaže da su stranke dobile izjavu koju su razmotrili, jer ima određenih primjedbi koje se trebaju usuglasiti. Istaknuo je da je potrebno mijenjati koncept borbe protiv korupcije kao i da zagovara depolitizaciju javnih poduzeća.

”Vjerujem da možemo doći do jedinstvenog dokumenta koji može unaprijediti ekonomsku situaciju”, izjavio je Govedarica. O slučaju Dragičević Na sastanku su bili i Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića, i Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića. Memić je nakon sastanka kazao da je Hahn upoznat s oba slučaja i sa, kako je rekao, korupcijom u bh. pravosuđu.

”Mi smo tražili i doći će nezavisni istražitelji iz Europe da vrše istragu. To je dogovoreno, uskoro stižu i počinju raditi”, istaknuo je Memić.

error: Content is protected !!