Završena sjednica Zastupničkog doma PSBiH

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su nekoliko zakonskih rješenja u drugom krugu glasanja o kojima nije postignuta saglasnost unutar Kolegija.

U pitanju su izmjene Zakona o finansiranju institucija, Zakona o patentu i Zakona o Sudskoj policiji Bosne i Hercegovini, sva tri su prijedlog Vijeća ministara i sva tri su usvojena u prvom čitanju.

Nije bilo dovoljno entitetske većine iz Republike Srpske za podršku izmjenama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH koje je predložio poslanik Demokratske fronte (DF) Zlatan Begić.

U drugom krugu glasanja usvojene su izmjene Krivičnog zakona BiH kojeg su predložili poslanici Saša Magazinović (SDP), Jasmin Emrić (A-SDA) i Šemsudin Mehmedović (SDA) po skraćenom postupku, a te izmjene trebaju osigurati efikasnije postupanje i procesuiranje djela terorizma u BiH kao i efikasniju međunarodno krivično-pravnu saradnju s drugim zemljama.

Poslanici su prihvatili negativno mišljenje nadležne komisije kada su u pitanju izmjene Zakona o putnim ispravama koje je predložio samostalni poslanik Damir Arnaut čime je zakon odbijen, dok je Ustavnopravnoj komisiji vraćen Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnoj službi u bh. institucijama istog predlagača.

Podržan je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u prvom čitanju čiji je predlagač Vijeće ministara.

Poslanici su podržali godišnje izvještaje iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za 2017. i 2018. godinu te Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2016. i 2017. godini kao i Izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj.

Kada je u pitanju Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH on nije dobio potrebnu podršku poslanika kao ni Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH oba za 2018. godinu, ali su podršku dobili godišnji izvještaji Centralne banke BiH te je k znanju primljena Informacija o stanju javne zaduženosti.

Podršku nije dobio Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, koja je bila sporna poslanicima jer je u njeno članstvo predložen Nikola Špirić (SNSD) iz Doma naroda, a koji je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog informacija o tome da je “uključen u javnu korupciju”.

Data je saglasnost i na nekoliko međunarodnih ugovora, čime je okončana današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

One thought on “Završena sjednica Zastupničkog doma PSBiH

  • ožujak 24, 2020 at 9:59 am
    Permalink

    What i do not understood is in fact how you’re not actually much more neatly-liked than you might be right now. You are very intelligent. You realize thus significantly relating to this matter, made me in my opinion consider it from so many numerous angles. Its like men and women aren’t involved except it is one thing to do with Girl gaga! Your individual stuffs great. At all times deal with it up!

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!