Završilo još jedno natjecanje za pamćenje na Starom mostu (FOTO)

Treće takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u našoj zemlji ispunilo je očekivanja. Pred 17.000 gledalaca,najbolji svjetski skakači i skakačice priredili su vrhunski sportski spektakl i demonstrirali magiju skokova. Na kraju ovog dana za pamćenje, kao novi kralj i kraljica Starog mosta izašli su Cesilie Carlton i Gary Hunt.

Do početka takmičenja, plažu ispod Starog mostapreplavila je rijeka od 17.000 gledalaca. Ispunjen je bio svaki djelić prostora s kojeg je bilo moguće pratiti skokove: okolni restorani i kafići, terase i krovovi kuća, Lučki most, stijene uz Neretvu, ali i sama Neretva – čamcima punim gledalaca. Pored Mostaraca i brojnih turista, u grad na Neretvi je pristigao i veliki broj gledalaca iz svih dijelova BiH.

Naravno, pokazalo se da su imali itekako dobar razlog za dolazak. Preko dva sata ‘vanzemaljskih’ skokova i nevjerovatnih akrobacija, sjajna atmofera i vatrena publika,dramatičnotakmičenje puno preokreta – zadovoljeni su svi uvjeti da jedan događaj ponese epitet spektakla za pamćenje.

U takmičenju muškaraca, šestostruki prvak Gary Hunt je iz trećeg pokučaja konačno uspio trijumfirati u Mostaru. Drugi je bio Steven LoBue (SAD), dok je osvajanjem trećeg mjestaveliko iznenađenje priredio 22-godišnji skakač iz Rusije, Nikita Fedotov, kojem je ovo bio debitantski nastup u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu.

U takmičenju žena, pobjedu je odnijela Amerikanka Cesilie Carlton, koja je prošle godine u Mostaru bila druga. Slijede je Helena Merten (Australija) na drugom i Anna Bader (Njemačka) na trećem mjestu. Ovakav rasplet u Mostaru sasvim neočekivano je unio neizvjesnost u prvenstvo žena.

Naime, aktuelna prvakinja, AustralkaRhiannan Iffland, morala je propustiti takmičenje zbog povrede koju je pretrpila na treningu u petak. Umjesto da iskoristi veliku bodovnu prednost koju je imala i u Mostaru ovjeri titulu, sada joj se nekoliko skakačica priključilo u utrci za titulu i sve će ipak biti odlučeno na posljednjoj stanici sezone, krajem oktobra u Čileu.

Sve u svemu, na Starom mostu svisu još jednom bili na visini zadatka: kako skakači i skakačice, tako i fenomenalna publika u Mostaru, ali i cijela organizacija ovog fantastičnog takmičenja. Ovo je definitivno vrsta događaja koji našu zemlju stavljaju na mapu svijeta i prikazuju je u najboljem mogućem svjetlu.

Večeras i u narednim danima slijedi još materijala, videa i fotografija sa subotnjeg spektakla na Starom mostu.

Sve vijesti potražite na www.redbull.ba, www.redbullcliffdiving.com iFacebook stranici takmičenja.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!