Zbog epidemije zarazom korona virusom u Italiji zabrinutost u Međugorju: Bez Talijana i Kineza pada i turistička sezona

U Međugorju, hodočasničkom središtu nadaleko poznatom u svijetu, pripreme za novu turističku sezonu u punom su jeku.

Od ožujka se, nakon zimske sezone, ponovno otvaraju brojne suvenirnice, restorani, hoteli. Međutim, njihovi vlasnici su u zebnji zbog najnovijih događanja oko izbijanja zaraze koronavirusom u Italiji, zemlji iz koje tradicionalno najviše pristiže hodočasnika.

“Ako se ovako nastavi, neće biti dobro”

“Pripremamo se za sezonu, ali nismo sigurni kako će to sve izgledati. Pratimo vijesti i vidimo što se događa u Italiji, da je velika panika. Talijani su naši najbrojniji gosti i sada je vrlo teško kazati hoće li ova sezona podbaciti zbog koronavirusa ili ne, ali ono što mogu kazati je da je briga velika i ako se ovako nastavi – neće biti dobro”, kaže za Dnevni list jedna od međugorskih vlasnica suvenirnice i pansiona za prihvat hodočasnika.

Zbog izbijanja zaraze korona virusom i prvih žrtava u Italiji je izvanredno stanje – otkazan je nadaleko poznati karneval u Veneciji, a guverner Lombardije, Attilio Fontana, odlučio je obustaviti sve manifestacije i događaje na javnim, ali i privatnim mjestima radi zaustavljanja širenja koronavirusa – što znači da se do daljnjeg stopiraju svi kulturni, rekreativni, sportski, ali i vjerski događaje. Mediji pišu da se čak razmišlja i o zatvaranju Milana, glavnog grada regije Lombardija, dok se iz susjedne Hrvatske otkazuju putovanja u Italiju.

Talijani su među najbrojnijim hodočasnicima koji godišnje posjete Međugorje. Procjenjuje se da od nešto više od milijun posjeta godišnje hodočasnika iz cijeloga svijeta, Talijani sačinjavaju skoro 60%. Zajedno s turistima iz Kine, gdje se pojavila epidemija zaraze korona virusom, među najbrojnijim turistima su koji posjete BiH po broju ostvarenih noćenja.

Bez Talijana i Kineza pada turistička sezona u BiH

Naime, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvih 10 mjeseci prošle godine, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske (11,5%), Srbije (8%), Saudijske Arabije (7,1%), Kine (5,2%), Slovenije i Njemačke (sa po 5,1%), Italije (4,9%), Turske (4,7%), Ujedinjenih Arapskih Emirata (4,1%) i Poljske (4%) što čini ukupno 59,7%, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili ukupno 40,3% noćenja.

Broj noćenja posljednjih godina se postupno povećavao, no sada je jasno da su ove brojke u nadolazećoj turističkoj sezoni više nego upitne.

“Ako se zbivanja oko koronavirusa u Italiji, ali i ostalim zemljama svijeta, nastave ovakvim tijekom, zasigurno da će to utjecati i na turističku sezonu u BiH, posebice na HNŽ gdje su Talijani, među najbrojnijim gostima, a također posebno kada je riječ o Međugorju. S druge strane, ako se epidemija bude smirivala još uvijek postoji mogućnost da u turizmu ne osjetimo posljedice. Turistička zajednica HNŽ u posljednje vrijeme imala je uistinu zapažene i vrlo obećavajuće nastupe na brojnim sajmovima turizma i mislimo da bi sezona mogla biti dobra. No, ostaje za vidjeti kako će se dalje razvijati tijek događanja oko izbijanja zaraze u zemljama iz koje tradicionalno u BiH pristiže najviše turista”, za Dnevni list je komentirao Andrija Krešić, ravnatelj Turističke zajednice HNŽ.

Također, početkom travnja u Mostaru se održava tradicionalni Mostarski sajam i unatoč što su najavljeni brojni izlagači iz Italije, njihov dolazak zasigurno će ovisiti o eskalaciji ili smirivanju zaraze.

U mostarskim ljekarnama nestašica zaštitnih maski

No, dok iz svijeta pristižu i informacije o nestašici zaštitnih maski koje se preporučaju za nošenje u cilju prevencije, slično je i u samom Mostaru. Naime, a kako su potvrdili Dnevnom listu iz Lupriv ljekarni, trenutačno – zaštitnih maskica nema.

“Da, točno je da nemamo maski i da čekamo narudžbu, ali i sezona je gripe, kada je inače povećana potražnja jer su i u bolnicama zabranjene posjete. Ali, to je i posljedica globalne nestašice u svijetu upravo zbog izbijanja zaraze koronavirusom jer proizvođači ne uspijevaju proizvesti dovoljne količine, a i ljudi kupuju maskica i više nego im je potrebno”, kaže dežurna djelatnica u jednoj od mostarskih ljekarni Lupriv.

Dok svjetski mediji već pišu kako bi zbog izbijanja epidemije koronavirusa u nekoliko država, naročito Kini, Južnoj Koreji, Iranu i Italiji, zaraza uskoro mogla biti proglašena pandemijom jer je diljem svijeta zaraženo skoro 80.000 ljudi, a više od 2.600 ih je preminulo, tek slijedi zbrajanje i ekonomskih gubitaka. Izgledno je da će se te posljedice osjetiti i u turizmu u BiH.

Piše: V.S.Herceg

[email protected]

2 thoughts on “Zbog epidemije zarazom korona virusom u Italiji zabrinutost u Međugorju: Bez Talijana i Kineza pada i turistička sezona

 • veljača 25, 2020 at 4:38 pm
  Permalink

  Pomoce gospa opet nek se pokaze samo kad se Papi pokaze onda ste sigurica ali izmislicete vi vakcinu i eto Kineza sposobni ste vi to

  Reply
  • veljača 26, 2020 at 11:51 am
   Permalink

   Moja Fatima kad krenes u Meku ponesi i tu vakcinu koju cemo skupa izmislit

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!