ZBOG HDZ-ove PROSLAVE ZAPRIJETIO ‘BALVANIMA’: Ozbiljno zahladilo između Čovića i Dodika?

Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik još nije izravno prozvao Dragana Čovića zbog najave obilježavanja obljetnice oslobađanja Drvara, Grahova i Glamoča i za ‘zabadanje prsta u oko Srbima’ još krivi lokalni HDZ u Livnu. Ne treba isključiti ozbiljne incidente i zahlađenje odnosa između HDZ-a BiH i SNSD-a

Kako se približavaju datumi najavljenog obilježavanja 24. obljetnice ‘oslobađanja’ Drvara, Grahova i Glamoča u vojno-redarstvenim akcijama ‘Ljeto 95’ i ‘Maestral’, sve je užarenije ozračje na potezu od Livna prema sjeverozapadu, odnosno prema spomenutim gradićima, gdje danas kao i prije rata, uglavnom živi srpski narod.

Srpski član Predsjedništva i čelnik vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik je vrlo ozbiljno shvatio odluku županijskog HDZ-a iz Livna i već je krenuo u konkretnu akciju spriječavanja ceremonije i ‘zapriječavanja’ dolaska stožernih snaga u Drvar, Grahovo i Glamoč.

Ozbiljna situacija

Prilično uznemiren Dodik je zaprijetio da će i osobno sudjelovati u fizičkoj blokadi bilo kakvog ulaska ‘osloboditelja’ u navedena mjesta. Nije pojašnjavao da li to podrazumijeva i ‘balvane’ na glavnoj prometnici po uzoru na Milana Martića pred početak rata u obližnjem Kninu, međutim, posve je jasno da će ‘barikade’ predvoditi najviši vrh RS-a na čelu s Miloradom Dodikom i ‘prvim pendrekom’ Draganom Lukačem.

Situacija se doima vrlo zabrinjavajućom i moguće su svakakve posljedice. Iška, dojam je je da tako ne promišljaju u vrhu HDZ-a BiH čiji se predsjednik Dragan Čović ne izjašnjava o mogućim potezima, motivima, pojedinostima proslave i eventualnim kušnjama po odnose  s Miloradom Dodikom i SNSD-om.

Lider HDZ-a zasada ne komentira Dodikove prijetnje da će osobno biti u prvim redovima fizičkog spriječavanja održavanja proslave 24. obljetnice oslobađanja Drvara, Grahova i Glamoča.

U ovom se trenutku zapravo decidno i ne zna stoji li Čović uopće iza te najavljene ceremonije. Zanimljivo je kako i sam Milorad Dodik još nije izravno prozvao Čovića i središnjicu HDZ-a BiH zbog opasne ‘provokacije’ nego se u optužbama još uvijek ograničava na livanjski HDZ BiH. Ipak, teško je povjerovati da je, unatoč neskrivenim podjelama u Livnu, netko smio donijeti samovoljno odluku o ponovnom, svečarskom, ulasku u Drvar, Grahovo i Glamoč bez odobrenja vrha stranke.            

“HDZ Livanjskog kantona pokušava u Drvaru organizirati neko obilježavanje, ja sam ranije obećao da ću tamo biti i spreman sam biti dio onih koji će fizički sprječavati da bilo tko dođe u Drvar i na takav način obilježava taj dan”, kazao je nedavno Dodik. 

U srijedu je zbog toga, u nazočnisti ministra policije Lukača, i okupio čelnike Drvara, Grahova i Glamoča.

Proslava

Podsjećamo na X. izbornoj Skupštini Županijskog odbora HDZ-a BiH HBŽ-a, između ostalog, usvojena je inicijativa člana tog odbora Ile Kreze za obilježavanje 24. obljetnice oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara.

Na Skupštini je zaključeno da se uputi poziv Predsjedništvu Hrvatskog narodnog sabora, Glavnom vijeću HNS-a, Odjelu za branitelje HVO-a i Domovinskog rata HNS-a, Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Hercegbosanske županije, Skupštini i Vladi Hercegbosanske županije da organiziraju i provedu sve radnje za dostojanstveno obilježavanje 24. obljetnice oslobođenja B. Grahova, Glamoča i Drvara.

Županijski odbor u X. sazivu se zadužuje za provođenje takve inicijative kojom bi se naglasilo hrvatsko zajedništvo i zajednički se prisjetili svih poginulih branitelja koji su položili svoje živote za oslobođenje navedenih općina u Hercegbosanskoj županiji u vojnim akcijama ‘Ljeto 95’ i ‘Maestral’.

Prijedlog je da se obljetnica održi uz vojne počasti i nazočnost svih visokih dužnosnika i to po slijedećem rasporedu: u B. Grahovu 28. srpnja 2019.; Glamoču 29. srpnja 2019. i Drvaru 13. rujna 2019. godine kao Središnji skup.

Strah od incidenata

Nije mali broj stanovnika u Livanjskoj županiji koji strahuju od mogućih incidenata i narušavanja sigurnosti u tom dijelu zemlje. 

Stanje u cijeloj državi je ionako napeto i lako je zapaliti barutanu. Politički analitičari kalkuliraju s ozbiljjnim zahlađenjem odnosa između Dragan Čovića i Milorada Dodika. Pojedicni čak izražavaju sumnju kako su u stožernoj stranci svjesno željeli isprovocirati konkretni povod za rušenje dugogodišnje političku suradnje između HDZ-a BiH i SNSD-a, jer je pritisak ‘sa strane’ postao nepodnošljiv, a partnerstvo veliki teret i za Hrvate u BiH i za službeni Zagreb.

Još je tjedan preostao do prve ceremonije u Bosanskom Grahovu i tada će se mnogo toga testirati i usmjeriti u tim relacijama. Dodik je bacio rukavicu. Svi čekaju istup Dragana Čovića.

Da. L.

207 thoughts on “ZBOG HDZ-ove PROSLAVE ZAPRIJETIO ‘BALVANIMA’: Ozbiljno zahladilo između Čovića i Dodika?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!