Zbog sječe šume u USŽ, na teren izlaze povjerenstva za granice

Na zahtjev zamjenice predsjedatelja Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković povodom aktualnih zbivanja u svezi  sječe šume na prostoru Unsko-sanske županije (USŽ), ministrica r Turković se u Zagrebu sastala s ministrom vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, koji joj je tom prigodom ponovio zvanično stajalište da Hrvatska ne ugrožava teritorijalni integritet BiH i da se aktivnosti na sječi šume u području planine Plješevice odvijaju isključivo na hrvatskom teritoriju.

Ministrica Turković je predložila da se u cilju rješavanja tog pitanja ipak na teren uputi zvanična povjerenstva za granice, pa je dogovoreno da se to u najskorije vrijeme organizira kako bi se ovaj nesporazum riješio na obostrano zadovoljstvo zainteresiranih strana. Turković je zahvalila domaćinu na značajnoj humanitarnoj pomoći koju su Hrvatska i njeni građani donirali BiH u cilju borbe protiv pandemije korona virusa a dvoje je ministara iskoristili susret te se dotaklo i pitanja Trgovske gore, kao jedne od mogućih lokacija za odlaganje nuklearnog, tj. radioaktivnog otpada.

Oni su i o tom pitanju postigli suglasnost da će ga se rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa i da će se sve procedure odvijati putem konstruktivnog i zajedničkog dijaloga kako bi se postiglo prihvatljiv kompromis za dvije susjedne zemlje koje u tom duhu trebaju i dalje razvijati svoje odnose.

error: Content is protected !!