Zdravstveni radnici pozvani u Njemačku – minimalna plaća 2400 eura!

Nesumnjivo je da će poziv za primamljiv rad u Njemačkoj imati veliki odjek, pa nas već početkom ove jeseni očekuje novi val odlaska kvalificiranog medicinskog osoblja iz zemlje u kojoj nemaju ni približne uvjete kakve se nude u inozemstvu

Agencija za rad i zapošljavanje BiH najavila je da će treći krug intervjua za Triple Win projekt – zapošljavanje medicinara u SR Njemačkoj u 2019. godini, biti održan od 30. rujna do 4. listopada, a rok za prijave je do 13. rujna.
Тriple Win projekt provodi, uime njemačke vlade Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Agencija za zapošljavanje SR Njemačke u partnerstvu s Agencijom za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, entitetskim zavodima za zapošljavanje i Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, na osnovu Dogovora o posredovanju pri zapošljavanju radnika iz Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj na određeno vrijeme.
U Javnom pozivu za prijavu za zapošljavanje radnika za zdravstvenu njegu u SR Njemačkoj, između ostalog na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH, navodi se da se radi o mjestu asistenta za  zdravstvenu njegu,  do priznavanja diplome  u SR Njemačkoj, poslije priznavanja diplome, rad na poslovima kvalificiranog zdravstvenog radnika.

Minimalna plaća 2400 eura

Aplicirati mogu državljani Bosne i Hercegovine koji ispunjavaju uvjete navedene u tom javnom pozivu, ali prednost kod odabira imat će nezaposlene osobe registrirane na evidenciji službi za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini.
U uvjetima za kandidate kao stupanj obrazovanja navodi se minimum srednja medicinska škola (IV stupanj), profil medicinska sestra – tehničar općeg ili pedijatrijskog smjera. Kandidati koji su završili srednju medicinsku školu putem prekvalifikacije ne mogu sudjelovati u Triple Win projektu. Poznavanje njemačkog jezika nije obavezno ali je prednost.
Vrsta radnog odnosa, na određeno vrijeme na poziciji asistenta za zdravstvenu njegu do nostrifikacije diplome za zdravstvenog radnika. Nakon nostrifikacije diplome, radni odnos se može zasnovati i na neodređeno vrijeme na poziciji zdravstvenog radnika. Zaposleni ima mogućnost da, nakon određenog perioda, prema Zakonu o boravku stranaca u SR Njemačkoj podnese zahtjev za dobivanje stalne boravišne dozvole.
– U skladu s pozitivnim propisima SR Njemačke nostrifikacija diplome za zdravstvenog radnika je obavezna najkasnije u roku od 12 mjeseci. Početna mjesečna plaća iznosi minimalno 2.000 eura (bruto), do priznavanja diplome za zdravstvenog radnika, a poslije nostrifikacije minimalno 2.400 eura (bruto) – navodi se.
Kandidati koji uđu u uži izbor bit će obaviješteni o mjestu i terminu obavljanja intervjua za posao, sa predstavnicima njemačke službe za zapošljavanje. Izabrani kandidati bit će uključeni u projekt ‘Triple Win’- regionalne suradnje na migraciji radne snage, koji će kandidatima pružati podršku u pripremi, odlasku (vize) i integraciji u SR Njemačkoj.
Projekt ‘Triple Win’, u organizaciji njemačke službe za zapošljavanje (BA) i njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), nudi podršku kroz tečajeve jezika, kao i tečaj pripreme za rad i život u SR Njemačkoj.

Novi egzodus iz BiH

Za dodatne informacije o Javnom pozivu, kandidati se mogu obrate lokalnim birou za zapošljavanje nadležne županijske  službe u Federaciji BiH, filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, odnosno Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH ili Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine sa naznakom ‘Triple-Win’projekt.
Nesumnjivo je da će poziv za primamljiv rad u Njemačkoj imati veliki odjek, pa nas već početkom ove jeseni očekuje novi val odlaska kvalificiranog medicinskog osoblja iz zemlje u kojoj nemaju ni približne uvjete kakve se nude u inozemstvu. Podsjećamo da se prije nekoliko dana čak i ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dr. Ante Kvesić obratio javnosti priopćenjem u kojem je potvrdio da se ova zdravstvena ustanova nalazi u polugodišnjem gubitku većem od tri milijuna maraka. Također, u javnosti se pojavila informacija kako samo u ovoj zdravstvenoj ustanovi nedostaje oko 600 tisuća maraka mjesečno kako bi ispoštovala obaveze kada je u pitanju isplata plaća definiranih kolektivnim ugovorom. Ne treba posebno spominjati da su navedene plaće u BiH višestruko manje od onih koje se nude u njemačkim zdravstvenim ustanovama.

error: Content is protected !!