ZEMLJE ‘KVINTE’ I EU PORUČILE: Povlačenje iz instititucija i blokiranje nije prihvatljivo

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Italije i Delegacije Europske unije/Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini dali su zajedničku izjavu o posljednjim dešavanjima, a nakon odluke stranaka iz entiteta Republika Srpska da ne učestvuju u odlučivanju na nivou Bosne i Hercegovine.

“Naš cilj je stabilna, funkcionalna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, u kojoj će svi biti zadovoljni i uživati potpunu zaštitu zakona. Jednostrano povlačenje iz institucija ili blokiranje procesa donošenja odluka u njima, je neprihvatljivo i kontraproduktivno bez obzira sa koje strane dolazi i može samo oslabiti upravo ona poboljšanja i napredak koji građani žele da vide. Oni su ti koji osjećaju stvarne posljedice odnosa koje BiH ima sa drugim zemljama i međunarodnom zajednicom. To također šalje negativnu poruku investitorima, kao i građanima BiH, koji odlučuju da napuste zemlju”, poručuju u priopćenju.

Odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluke Ustavnog suda u bilo kojoj zemlji, su konačne i obavezujuće, i moraju se implementirati – naveli su i dodali:

“Prečesto to nije bio slučaj. Rješenje pitanja sastava Ustavnog suda je moguće u sklopu propisanih procedura i zajedno sa širim reformama koje je EU predložila za proces pristupanja, kao što su posljednje Mišljenje i Priebeov izvještaj”, navode.

U reakciji su naveli i to da je razgovor o takvim mogućnostima između političkih stranaka i u Parlamentu, putem kompromisa i dijaloga, je najbolji način da se ojača vladavina prava i da se zemlja dovede do stadija u kojem više, zahvaljujući postojanju neovisnog pravosuđa i jasne podjele vlasti, neće biti potrebna međunarodna supervizija.

“Mi ostajemo na raspolaganju da podržimo sve iskrene napore sa ciljem pozitivnog iskoraka”, poručuju na koncu. 

2 thoughts on “ZEMLJE ‘KVINTE’ I EU PORUČILE: Povlačenje iz instititucija i blokiranje nije prihvatljivo

 • veljača 14, 2020 at 11:47 pm
  Permalink

  Smrt FASIZMU i BIH.💀

  Reply
  • veljača 15, 2020 at 12:20 am
   Permalink

   Hitler-demokratija.

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!