Zenički vatrogasci pokazali pripremljenost za djelovanje

Svečanim postrojavanjem te pokaznim vježbama na poligonu u sjedištu Profesionalne vatrogasne jedinice grada Zenice, pripadnici te jedinice obilježili su manifestaciju “Oktobar – mjesec zaštite od požara“.

-Svake godine pokažemo četiri taktičko-pokazne vježbe, da bi naši građani vidjeli zašto i u kom su momentu vatrogasci spremni da djeluju – kaže šef te jedinice Enes Zec, koji dodaje kako jedinica broji 48 članova, dok bi ih po sistematizaciji trebalo biti 65.

Vatrogasci su demonstrirali gašenje požara u podrumskim prostorijama, uz upotrebu izolacionih aparata, spašavanje stanara i gašenje požara na visokim objektima, spašavanje sa visina uz pomoć uskočnog jastuka te spašavanje unesrećenih iz automobila u saobraćajnim nesrećama.

-Ono što je interesantno, vatrogasci u zadnje vrijeme izlaze na tzv. tehničke intervencije, na saobraćajne udese, više nego na gašenje požara – ističe Zec.

On dodaje kao zenički vatrogasci imaju dosta dobru opremu, nedavno su dobili i nove radne uniforme u kojima su danas i izašli na postrojavanje te vježbe, ali im treba jedno manje vozilo za intervencije u gradu, u uskim ulicama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!