Zijad Bosnić tuži SAD zbog zabrane letenja

Američki državljanin bosanskohercegovačkih korijena tužio je Vladu SAD-a nakon što mu se ime našlo na popisu osoba kojima je zabranjeno letenje zbog veza s terorizmom, a što mu je onemogućilo da radi i posjećuje obitelj u BiH, prenosi BIRN BiH.

Četrdesetpetogodišnji Zijad Bosnić protekla dva desetljeća živi i radi kao vozač kamiona u Americi, a postao je američki državljanin prije deset godina. Često posjećuje obitelj koja žive u BiH, ali mu je u ožujku ove godine onemogućen povratak u SAD bez ikakvog objašnjenja. Nakon obraćanja Veleposlanstvu SAD-a u Sarajevu, konačno mu je odobrena jednogodišnja dozvola da se vrati u Floridu.

No, Bosnićevo ime i dalje je na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD, što mu onemogućava rad i redovne posjete obitelji. Stoga je prošlog mjeseca, skupa sa Vijećem američko-islamskih odnosa (CAIR), Bosnić odlučio tužiti Vladu SAD-a. CAIR i Bosnić navode da pokušavaju shvatiti zašto je njegovo ime stavljeno na listu, nakon toliko godina putovanja. Bosnićev odvjetnik Omar Saleh je kazao za BIRN da ne postoji način da Bosnić ospori stavljanje imena na spisak osoba kojima je zabranjeno putovanje u SAD.

 

error: Content is protected !!