Zlatne ličnosti grada Mostara na okupu

Ove ličnosti danas predstavljaju snagu Mostara i njihovo ogromno iskustvo može umnogome pomoći da grad ponovo stekne epitet ne samo kulturnog i sportskog nego i privrednog centra šire regije.

Na otvaranju reprezentativne izložbe „Povratak anđela“ u Galeriji Aluminij, kojom je spuštena zavjesa na XXI Dane Matice hrvatske Mostar – Mostarsko proljeće 2019., pored brojnih visokih zvanica iz diplomatskog kora, ovom činu prisustvovali su proslavljeni internacionalac i oficijelni počasni konzul Sejšela Ivica Ćurković, ugledni odvjetnik, književnik i počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar, Josip Muselimović, internacionalac Duško Bajević i visoki dužnosnik u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine Marijan Kvesić.

Velika karijere

Susret svakako nije slučajan jer je trebalo usaglasiti sve obveze koje nalažu pozicije ovih uglednih osoba, koje su gradu Mostaru pronijeli slavu širom planete svojim djelovanjem u raznim oblastima društvenog života.

Ivica Ćurković je nedavno primio Povelju  Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Beogradu postajuči time redovni član ove akademije. Ovo veliko priznanje Ćurković je dobio za posebne zasluge u razvoju sporta. Danas je Ćurković prvi čovjek Olimpijskog komiteta Srbije, podpredsjednik Fudbalskog saveza Srbije, član nekoliko tijela FIFA-e, UEFA-e, Međunarodnog odbora Pierre de Coubertin, Međunarodnog odbora Mediteranskih igara.

Malo je nedostajalo da postane čelni čovjek UEFA-e. Počasni je građanin francuskog grada Saint Etienna. Ćurković je laureat najvećeih  priznanja Republike Francuske. Odlikovan je i promoviran u Red viteza s Ordenom za nacionalne zasluge koje mu je predao personalno predsjednik Francuske Francois Mitteraand i promovoran je u Red viteza s nacionalnim ordenom Legije časti koje mu je na grudi stavio predsjednik Francuske Jacques Chirac. Konačno i njegov rodni grad Mostar odnosno Sportski savez grada, mu je odjelio Diplomu za životno djelo.

Akademik Josip Muselimović takođe je za svoj ustrajan i dugotrajan rad na polju  odvjetništva, književnog stvaralaštva i angažmana na polju afiramcije kulture dobio niz priznanja i nagrada, ne samo od advokatskih i odvjetničkih komora iz susjednih zemalja nego i Zlatne povelje Internacionalne lige humanista s imenom Linus Pauling, zatim Medalje Grada Mostara, Povelje Centra za mir i multietničku saradnju Mostar, Orden Reda Danice hrvatske i nedavno Medalju Internacionalne organizacije turske kulture „Tursksoy“ koju mu je uručio generalni tajnik ove asocijacije Dusein Kasseinov.

Princ s Neretve

Nogometaš i nogometni stručnjak Duško Bajević ili Princ iz Mostara,  kako su ga od milja nazivali zbog elegancije i gospodskih manira na terenu i u svakodnevnoj komunikaciji s ljudima, kao trener Veleža donio je u Mostar pokal nacionalnog kupa. Posebno se proslavio na internacionalnom planu kao trener i direktor nekoliko grčkih  klubova.

Osvajao je u nekoliko navrata šampionske titulestičući pravo za izlazak na europsku scenu.Institut za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS) iz Koelna, objavio je zanimljivu tabelu najboljih strijelaca svijeta svih vremena: Na listi je 303 napadača, koji su u karijeri postigli 200 i više prvenstvenih golova. Čelno mjesto zauzima mega zvijezda, najbolji nogometaš svih vremena, maestralni Pele iz Santosa sa 541. golom.Među tom elitom našao se i Duško Bajević sa 231. zgoditkom postignutim za Velež i atenski AEK.

Bajević je u Grčkoj nastavio blistavu karijeru kao nogometaš a potom kao šef stručnog stožera i konačno je preuzeo ravnateljsku fotelju atenskog AEK-a. S ovim klubom je postigao najveće uspjehe.

AEK-u donosi 1988. godine titulu prvaka Grčke, a zatim taj uspjeh ponavlja u sezonama 1992., 1993. i 1994. godine.  Prelazi 1997. u Olympiakos i odmah ih ovjenčava  šampionskom titulom, a dvije godine kasnije osvajaju kup i šampionat. Kasnije će s njima dospjeti do četvrfinala Kupa UEFA. Novi izazov je PAOK u čije vitrine donosi pokal nacionalnog kupa. Kratka avantura 2006. godine s Crvenom zvezdom iz Beograda je brzo pala u zaborav i slijedi povratak u Grčku gdje vodi Aris, AEK, Atromitos i kiparsku Omoniju. Nosioc je brojnih priznanja a posebno ističe priznanje Mimar Mira koje mu je uručeno 24.07.2017. godine i Diplomu za životno djelo sportskog saveza Grada Mostara.

Marijan Kvesić je sportsku karijeru vezao isključivo za FK Velež. Dugogodišnji je sportski aktivista i jedan od čelnih ljudi Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine u kome i danas vrlo uspješno djeluje. Iza svih navednih priznanja koje su stekli stoji ogroman rad i neprestano dokazivanje. Ove osobe danas predstavljaju snagu Mostara i njihovo ogromno iskustvo može umnogome pomoći da grad ponovo stekne epitet ne samo kulturnog i sportskog nego i privrednog centra šire regije.

Piše: Zlatko Serdarević, [email protected]

error: Content is protected !!