Zmajevi su (opet) izabrali teži put: Vaditi se moraju u Torinu

Finska je pokazala da je ozbiljna i opasna, a BiH? Da još nema stav potreban da preuzme ulogu favorita za plasman na Euro 2020. Hoće li to Zmajeve skupo koštati, taj neočekivani poraz u Tampereu? Možda. Iako, sve još nije izgubljeno.
Ne da je protiv reprezentacije od koje je uoči utakmice u Tampereu, treće u kvalifikacijama za Euro 2020., na papiru bila bolja ostala neporažena, reprezentacija BiH napravila je korak dalje – i izgubila. Teemu Pukki, kojeg se navijači iz regije sjećaju u partijama njegovog Helsinkija protiv Dinama iz 2011., igrača koji je svježe vratio Norwich u Premiership, Ibrahimu Šehiću zabio je dva komada (2:0) i tako Roberta Prosinečkog i društvo da u ozbiljno razmišljanje. Već u ovom ranoj fazi kvalifikacija postavlja se pitanje: jesu li Zmajevi dovoljno dobri izboriti Euro 2020.? – Brzo nam je sljedeća utakmica da bismo sad dramili, naglasio je Prosinečki, očito shvaćajući da se ovaj poraz, u kojem je prema vratima protivnika upućen samo jedan udarac, neće olako shvatiti.
– Falit će nam tri boda, to su velika tri boda, ali još uvijek ima dosta do kraja i vidjet ćemo. Nismo bili pravi, rastrčani. Sada nas čeka Italija i moramo razmišljati o njima, dodao je.

Pjanić (ni)je nedostajao


Donekle je i u pravu, jer koliko god bolio, poraz od Finaca (prvi ud rugom međusobnom susretu) mora se arhivirati. Jer protiv Italije u suprotnom, već u utorak, neće ići. Italije koja je razbucala Grčku 3:0 i tako se jasno postavila u ulogu prvog favorita skupine. No, kako prežvakati ovakvo razočaranje u ovoj ranoj fazi kvalifikacija? Treba tražiti odgovore da bi se um raščistio uoči Torina, a jedan od ključnih vjerojatno je – neigranje Miralema Pjanića koji sada odradio suspenziju i vratit će se u kadar kontra Talijana.
– Je li falio Pjanić? Ma nije, konstatirao je Ervin Zukanović.
Nije bio sarkastičan, a mogao je, samo je dodao ovo: Smatram da imamo dovoljno kvalitete da ga možemo zamijeniti. To uopće nije bitno. Rekao sam i tri dana prije utakmice da treba biti koncentriran, djelovati kao ekipa. Finci su bili agresivniji i bili više koncentrirani.

Nešto žestoko nije štimalo

Je li to odgovor koji bi uoči Torina trebao umiriti? Pa baš i ne. Da je samo bilo riječ o Pjaniću, rekli bi – OK, nije igrao najvažniji igrač i to je to. Ovako, ispada, a i istina je, Robijev tim nije djelovao kao tim. Ustvrditi da je razlog tomu izostanak motivacije bilo bi bezumno, jer zašto onda igrati kada niste motivirani u trećoj utakmici kvalifikacija, protiv ekipe koja je, znalo se i prije utakmice, dostojan protivnik, zbog čega je mogućnost pobjede djelovala još zamamnije. Jer poraz bi Fince vjerojatno gurnuo u zapećak skupine, a ovako su u igri. Itekako. Dakle, nešto žestoko nije štimalo, ili u pripremi utakmice, ili samo na terenu – ili je možda bio slučaj i jednog i drugog. Ukratko – Zukanović je pogodio sa onim da Pjanić nije nedostajao (iako jeste), jer ostali su morali zakrpati njegovu poziciju, kao i upražnjenu poziciju Seada Kolašinca, kao i Rade Krunića.

Dvostruka utjeha

Kako onda dalje s crvom koji nakon neočekivanog poraza rovari po samopouzdanju momčadi i vjeri u plasman dalje? Nema druge nego pokušati se restartati u vrlo kratkom roku, pustiti Pjanića da u svom Torinu pokaže koliko je važan Zmajevima pa ako to bude dovoljno za pozitivan rezultat, dobit ćemo jasniji odgovor na pitanje koliko BiH zaista može bez njega? Treba ovdje uzeti u obzir da će Zmajevi, kao i sve balkanske reprezentacije, protiv rivala boljeg od Finaca odigrati sigurno bolje, taj balkanski mentalitet vjerojatno je zakočio igrače u Tampereu.
– Ovo je jedno od lošijih izdanja otkako sam ovdje. Nadigrali su nas u svim aspektima, možda smo imali jednu šansu i možda bi bilo drugačije da smo poveli. Finci su bili bolji i zasluženo su pobijedili, govorio je Prosinečki.
A ima još jedna istina, još jedna utjeha. Doigravanje za Euro osigurano kroz Ligu nacija i na rasporedu u ožujku iduće godine. No, ako u kvalifikacijama kola maksimalnom brzinom krenu nizbrdo, ni doigravanje se neće dočekati u nekoj posebno slavljeničkoj atmosferi. Daleko od toga. U Italiji je stoga u vrlo kratkom roku potrebno popraviti ono nešto što žestoko nije štimalo u Finskoj… popraviti i rezultat i dojam. Jasno je da su Zmajevi opet, kao i mnogo puta do sada, izabrali teži put, da se sada moraju vaditi kod razgoropađenih Talijana, ali ako im to ne pođe za rukom – problemi će se gomilati i gomilati, a tako daleko neće dogurati.

Mancini: Nisam očekivao poraz Bosne, ali neće nam biti lako

Talijani su propustili prošlo SP i zbog toga su danas još opasniji. Pokazali su to u Ateni, gdje su Barella, Insigne i Bonucci natrpali grčku mrežu. Takvi, vrlo sigurni u sebe, u utorak čekaju BiH, koja je po njima neugodno iznenadila u Tampereu. “Poraz Bosne protiv Finske? To pokazuje da je skandinavska selekcija jedna dobra ekipa, možda i mi nismo očekivali njihovu pobjedu”, rekao je talijanski izbornik Roberto Mancini pa najavio sraz u Torinu: “To ne znači da će u utorak biti lako. Imamo nekoliko dana da vratimo energiju. Sigurno ćemo nešto mijenjati, bit će to posljednji napor prije odlaska na odmor.”

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]nevni-list.ba
error: Content is protected !!