ZNANSTVENICI ŠOKIRANI: Antartika toplija od Hercegovine

Na Antarktici je 9. veljače izmjerena temperatura od 20 Celzija i to je prvi put u povijesti da je Antarktika službeno dočekala tako visoku temperaturu. Ovaj rekord izazvao je veliku brigu kod znanstvenika, jer upućuje na veliku klimatsku nestabilnost na najvećoj svjetskoj ledenoj površini. Na Antarktici se, naime,  nalazi oko 70 posto ukupne količine leda na Zemlji.
Padaju rekordi
Temperatura od 20 stupnjeva, točnije 20.75 C izmjerena je na otoku Seymour i za gotovo stupanj je to viša temperatura od prethodno najviše izmjerene temperature na otoku Signy u siječnju 1982. godine kada je izmjereno 19.8 C.
Samo dva dana ranije, 7. veljače, baza Esperanza na sjevernom dijelu Antarktike izmjerila je temperaturu od 18.3 stupnja, što je najviša temperatura ikad na kontinentalnoj strani Antarktike.
Ovo su rekordi koji su šokirali znanstvenike, jer trend rasta temperature na Antarktici je sad već konstantan i bilježi najbrži rast temperatura na planeti. Znanstvenici kažu da je ovakav rast temperatura na Antarktici “nevjerojatan i nenormalan”.
– Primjećujemo da dolazi do porasta temperature prema podacima različitih istraživačkih stanica koje pratimo, ali nikada nismo vidjeli ovako nešto – kazao je brazilski znanstvenik Carlos Shaefer koji djeluje u sklopu Terrantara, projekta brazilske vlade koji prati utjecaj klimatskih promjena na 23 lokacije na Antarktici.
– Ovo nije vrijednost koju bi inače povezali s Antarktikom, čak i ljeti. Njome je oboren rekord od 17.5 stupnjeva iz 2015. –  rekla je glasnogovornica WHO-a Clare Nullis u Ženevi.
– Antarktika je jedan od dijelova planeta koji se najbrže zagrijava. Puno slušamo o Arktiku, ali ovaj dio Antarktike se zagrijava jako brzo – upozorila je.
Znanstvenici vjeruju da globalno zatopljenje izaziva otapanje toliko leda na južnom polu da je golema ledena ploča na putu da se raspadne. To bi kroz stoljeća moglo dovesti do dizanja globalne razine mora za najmanje tri metra.
– Količina leda koja se godišnje gubi iz antarktičke ledene ploče povećala se šest puta od 1979. do 2017. –  istaknula je Nullis i dodala da fotografije pokazuju pukotine u ledenjacima na kontinentu.
Očekuje nas rast mora
– Otapanje ledenjaka znači da smo u velikim problemima kada je riječ o rastu razine mora – rekla je glasnogovornica WHO-a.
Kada bi se na Antarktici otopio sav led, piše Guardian, kojeg od ukupne količine leda na svijetu ima 70 posto, razine mora bi narasle 50 do 60 metara, no do tako dramatičnog rasta razine mora će vjerojatno proći još koja generacija. Ono što nas svakako čeka do kraja ovog stoljeća je rast razine mora od 30 do 110 centimetara.
National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) je objavila da je siječanj 2020. bio najtopliji siječanj u povijesti Zemlje. Naime, svaki dan siječnja bio je topliji od prosjeka temperature za siječanj u 20. stoljeću.
Rekord je to koji potvrđuje da se planeta nastavlja zagrijavati i to ubrzano. Naime, od 2016. godine smo zabilježili čak četiri najtoplija siječnja u povijesti i 10 najtoplijih od 2002. godine, javlja NBC.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!