Zoran Milanović želi značajan broj glasova u BiH?

Pred kraj godine ‘lijepa naša’ potvrđuje Kolindi Grabar Kitarović novi predsjednički mandat ili bira njezinog nasljednika.

Kandidata je puna vreća, međutim nekako se u prvi plan gura sraz između sadašnje predsjednice, koja snagu crpi u HDZ-u, i povratnika na političku pozornicu i bivšeg premijera Zorana Milanovića kojeg je u arenu isturio SDP, stranka u kojoj je nekada bio šef. Između Kitarović i Milanovića svoje mjesto pod suncem traži i proslavljeni ‘tamburaš’ Miroslav Škoro kojem navodno vjetar u leđa daje desnica.

Zoran ‘puca’ na BiH

Tradicionalno, hrvatsko biračko tijelo u BiH svoj glas daje kandidatu HDZ-a pa će i ovaj put u glasačkim kutijama vjerojatno biti najčešće zaokruživano ime i prezime sadašnje predsjednice.

Nije sporno, Kolinda Grabar Kitarović je uspjela svojom prilično populističkom politikom, zaraznim osmijehom i domoljubnim ponašanjem, kao i relativno čestim dolascima u BiH osvojiti simpatije najvećeg broja Hrvata u našoj zemlji i zasigurno ona je već, s pravom, ukalkulirala određenu biračku kvotu s ovih prostora. U područjima gdje Hrvati žive i desnica, ali i Miroslav Škoro osobno, imaju svoje uporište i neizbježno je da jedan broj glasova prosljavljeni pjevač slavonskih narodnih pjesama i domoljubnih hitova dobije i u BiH.

Za razliku od ranijih izbornih ciklusa kada se ljevica i njezini kandidati iz Hrvatske nisu htjeli nametati u kampanjama Hrvatima u BiH, u uvjerenju da je to sizifov posao jer su tradicionalisti i konzervativci koji neće odstupiti od HDZ-a, ovaj put se kandidat SDP-a Zoran Milanović, po svoj prilici okreće i Hrvatima u našoj državi.

Dvije su snažne poruke očigledno dobro osmišljene i tempirane zaparale uši i one navode da Milanović ima ambicije otrgnuti od Grabar Kitarović i Škore jedan značajniji dio biračkog tijela. Da se razmijemo, Zoran Milanović, apsolutno nije omražen kod Hrvata u BiH. I okorjeli stožernici će mu odati priznanje što je u razdoblju mandata premijera ‘lijepe naše’ u najmanje dva navrata obišao cijelo područje BiH. 

S predstavnicima Hrvata, bez obzira na stranačku pripadnost, a i s običnim pukom je vodio vrlo iskrene, zanimljive i ohrabrujuće razgovore koji su rezultirali slanjem svekolike pomoći i, po mnogima, najpravednijom raspodjelom.

Ciljane poruke

Milanović je ostavio dojam karizmatičnog, obrazovanog i iskrenog državnika. Prije nekoliko dana se ciljano prisjetio svog dolaska u Mostar i poručio kako ‘gaji senzibilitet prema Hrvatima u BiH’.            

Osvrnuo se Milanović  na nasilne prosvjede u Mostaru 2014. godine kada je zapaljena zgrada Vlade HNŽ-a te središnjica HDZ-a BiH.

-Sigurno je da nisam HDZ-ovac iz Mostara, ali sam imao jako izražen senzibilitet za te ljude i za huliganske i divljačke napade prema tim ljudima kada su Kolinda, koja tada doduše nije bila predsjednica RH, i (Tomislav) Karamarko bili u Zagrebu i Bruxellesu, sipao je empatije Milanović.

Posebno poglavlje u njegovim istupima i porukama za Hrvate u BiH zauzima Željko Komšić, član Predsjedništva BiH. Jako dobro razumije Milanović da je Komšić najomraženija politička figura u najvećem dijelu Hrvata u BiH i da su mu zabranili dolazak u područja gdje vladaju. 

Napasti Komšića je, barem teorijski, uvijek dobitna kombinacija od Milanovića podebljana tezom ‘poseban slučaj’.  

-Nisam stigao upoznati, nakon što je prvi put izabran u Predsjedništvo BiH, jer je dogovorio kavu s Ivicom Račanom i sa mnom, na kojoj se nije pojavio. Mi smo se nakon toga upoznali i družili. Ja sam govorio na njihovim skupovima u BiH, u Tuzli i u Sarajevu, u kampanji 2010. godine, koju su dobili, a ja još nisam bio premijer, krenuo je  od prvoga Komšićevoga izbora Milanović.

On je otkrio da je Komšiću govorio da ima šansu biti predstavnik hrvatskog naroda, ali da ga nisu izabrali Hrvati.

-To što Ustav točno ili netočno govori ili ne govori ti si izabran na mjesto koje je u Predsjedništvu BiH rezervirano za etničkog Hrvata i takvim se predstavljaš, to ti valjda nešto znači. Nisu te izabrali Hrvati i uopće nisu glasali za tebe. Vjerujem da je to šansa da se promijeni paradigma politike u BiH. Ono što me razočaralo da Komšiću do toga uopće nije stalo, napominje Milanović.

Bivši hrvatski premijer kazao je da je od Komšića tražio da pokaže ono što se u crnogorskoj etnologiji zove čojstvo.

-Dakle, jači si, veći si, i Hrvati si ne mogu nikoga izabrati ako ih tako preglasate. Pa, daj pokaži da ti je stalo, ti i ambasadore sada šalješ koji su iz hrvatske kvote. Zašto onda ne šalješ one koji su Jevreji, pa nemoj me farbat. To nije čojstvo, a ja ne tražim junaštvo. Zaštiti druge od sebe jer si jači, rekao je Milanović te dodao:

-Drugo, mislim da je izbor Željka Komšića poseban slučaj. On četiri godine nije bio u Predsjedništvu jer mu je Ustav branio da se kandidira, međutim da postoji neka bošnjačka zavjera oni bi našli nekog ‘Petra Horvatića’ i prebacili mu glasove. Međutim, ne ide, to je samo Komšić i kada on ode to će se pamtiti kao jedan čudan slučaj. Ja ga ponovno pozivam, nemoj to raditi, istaknuo je Zoran Milanović.

Izborna kampanja će se u Hrvatskoj uskoro užariti i sigurno je da će Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro, a i drugi izvjesni autsajderi naći vremena i za posjet hrvatskim sredinama u BiH i tražiti naklonost barem nekoliko tisuća glasača.

Prognoze govore da bi utrka mogla biti tijesna i skončati u drugom krugu pa je potpuno jasno da će i glasovi iz BiH itekako imati svoju važnost i težinu.

Da. L.

error: Content is protected !!