Žrtva ga amnestirala, Sud ga ipak osudio za otmicu

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je PRVOSTUPANJSKU presudu po kojoj je Dragan Cerovac bio osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog otmice Nenada Jakovljevića iz Bijeljine.

– Sudsko vijeće je uvažilo žalbu obrane i predmet je vraćen Okružnom sudu u Banja Luci na novo suđenje, izjavila je za Srpskainfo Jelena Despotović, glasnogovornica Vrhovnog suda RS. Iako je presuda ukinuta, Cerovcu je po rješenju Vrhovnog suda RS produžen pritvor koji može trajati najduže godinu dana. U ovisnosti od nove presude Okružnog suda u Banja Luci Cerovac može i ranije biti pušten iz pritvora. Okružni sud u Banja Luci je u srpnju ove godine nakon prvostupanjskog postupka osudio Cerovca na 18 mjeseci zatvora.

Postupak protiv Cerovca pratile su brojne kontroverze o kojima je portal Srpskainfo detaljno pisao, a najznačajnija je da je optuženog mladića u potpunosti amnestirala žrtva otmice Nenad Jakovljević tijekom svjedočenja. Međutim, ovakva izjava žrtve nije bila dovoljna da se optuženi mladić oslobodi krivice, već je naprotiv osuđen za teško kazneno djelo.

Prema ukinutoj presudi Cerovac je 14. svibnja prošle godine, u sastavu grupe, zajedno sa braćom Miljanom i Ljubanom Vidović koji se trenutno nalaze u bijegu počinio kazneno djelo otmice Nenada Jakovljevića.

– Otmica je obavljena tako što su kritičnog dana u Bijeljini, u periodu od 14 do 22 sata, silom i prijetnjom, zadržali, a potom i odveli oštećenog u namjeri da od njega iznude novac i prinude ga da na svoju štetu sačini i potpiše i ovjeri ugovor o pozajmici sa osobom F. M. na iznos od 16.000 maraka, navodi se u optužnici Republičkog javnog tužiteljstva.

Cerovac je uhićen u studenom prošle godine na granici BiH i Srbije po potjernici i od tada se nalazi u pritvoru.

error: Content is protected !!