Zuckerberg najavio mnoge promjene na Facebooku

Poruke na Facebook Messengeru će biti šifrirane, što znači kako su u potpunosti zaštićene te da Facebook više ne može vidjeti njihov sadržaj. Ova platforma će također biti integrirana sa WhatsApp aplikacijom

Na ovogodišnjoj konferenciji F8 kompanije Facebook, njen osnivač Mark Zuckerberg najavio je niz brojnih promjena koje će implementirati u daljnjem periodu. Promjene koje slijede vezane su od najsitnijih detalja poput boje aplikacije, do onih mnogo krupnijih kao što je privatnost korisnika.

Zuckerberg je najavio promjene dizajna, kazavši da logo više neće biti kvadratnog oblika, nego će biti okrugao. Također, namjerava promijeniti boju aplikacije pa će tako mobilna aplikacija postati bijela, dok prepoznatljiva plava boja odlazi u historiju, prenosi The Verge.

Lajkovi

Još jedna od novih stvari jeste “privatni brojač lajkova” koji se uvodi kao probna opcija na Instagramu. Ova opcija funkcionira na način da samo vlasnik profila vidi broj lajkova na nekoj objavi, dok ta informacija nije dostupna posjetiteljima njegovog profila. Zuckerberg ističe kako će na ovaj način promijeniti pogled na profile, stavljajući naglasak na fotografije i video zapise, više nego na količinu lajkova.

Osim toga, Instagram uvodi opciju dijeljenja objava sa stikerima, crtežima i tekstom, dok je do sada bilo moguće dijeliti samo video zapise i fotografije. Također, od sada će biti moguće kupiti proizvode unutar ove aplikacije, što će znatno pomoći umjetnicima, sportašima i drugim kreatorima koji Instagram povezuju sa svojim kompanijama.

Šifrirane poruke

Poruke na Facebook Messengeru će biti šifrirane, što znači kako su u potpunosti zaštićene te da Facebook više ne može vidjeti njihov sadržaj. Ova platforma će također biti integrirana sa WhatsApp aplikacijom. Messenger će biti redizajniran tako da je fokus stavljen konkretno na bliske prijatelje, te će se uskoro pojaviti verzija Messengera za desktop.

Facebook će od sada imati jednostavniji način pronalaska svih događaja koji se dešavaju u vašoj blizini, te će ubaciti brojne opcije koje će pomoći korisnicima da prošire svoj društveni krug.

Jedna od najnovijih opcija koja će iznenaditi i obradovati mnoge zove se “Facebook dating” te je zamišljena tako da možete napraviti listu ljudi koji vam se sviđaju tako što ćete ih označiti kao “Tajnu simpatiju” (Secret Crush). Ukoliko i oni vas obilježe kao svoju simpatiju, dobit ćete notifikaciju i možete započeti razgovor sa tom osobom. Važno je naglasiti kako oni neće dobiti obavijest da ste ih lajkali do momenta kada oni lajkaju vas.

error: Content is protected !!