Žuljević: Zavod za zapošljavanje potiče egzodus mladih

Delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Aner Žuljević u današnjem priopćenju pozvao je rukovodstvo Zavoda za zapošljavanje FBiH da ponište posljednji poziv i “pristupe osmišljavanju novog modela realizacije, jer je postojeći više nego nestručan, nepravedan, netransparentan i dugoročno društveno štetan”.

– Ukoliko to ne urade, onda su i sami jasna adresa za rad policijsko-tužilačkih organa – navodi Žuljević.

Ističe da je ponukan velikim brojem poziva privrednih subjekata, koji su, kako kaže, ponovno prevareni izrežiranim javnim pozivom u trajanju od nekoliko minuta.

– Činjenica da je veliki broj zainteresovanih privrednih subjekata ostao onemogućen da uopće pristupi internet stranici u vremenu trajanja poziva, pokazuje kako je čitav sistem prilagođen unaprijed poznatim rezultatima politički odabranih – kazao je Žuljević.

Smatra da je “ponavljanje prakse iz poziva u poziv više nego zloupotreba položaja s jasnim elementima krivičnog djela”, te da bi policija i tužilaštvo po službenoj dužnosti morali otvoriti istragu.

– Kompletan proces ovakvog načina rasipanja javnih sredstava predstavlja direktni poticaj egzodusu mladih iz ove zemlje. Model u kojem je, umjesto stručne analize održivosti radnog mjesta, vrijeme online prijave ključni i jedini faktor za dobijanje sredstava, predstavlja apsolutno neracionalno i nestručno raspolaganje javnim novcem. Ovo je zapravo model primjenjivan jedino na Divljem zapadu, prilikom zaposjedanja zemlje, po principu ko je brži dobije najbolji komad. Ljudi koji se vode modelima Divljeg zapada ne mogu BiH voditi ka EU – naveo je Žuljević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!