Zvizdić i Bevanda s Borisom Johnsonom

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zajedno sa  ministrom financija i trezora Vjekoslavom Bevandom primio je  u Sarajevu državnog tajnika za vanjske poslove  i poslove Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Borisa Johnsona s kojim su razgovarali o aktualnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u dvije države.

Zahvalio se na dosadašnjoj podršci na putu euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine i rekao da je uvjeren da će Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje nastaviti da podržava procese reformi u BiH na putu ka Evropskoj uniji. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da jako cijeni ideju britansko-njemačke inicijative i da vjeruje da će njena puna realizacija  u konačnici biti ostvarivanje statusa kandidata za članstvo BiH u Evropskoj uniji. Naglasio je važnost inkluzivnog obrazovanja i omogućavanja školovanja mladih iz BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Predsjedavajući Zvizdić i državni sekretar Johnson su ocijenili da su bilateralni odnosi izmeđi BiH i Ujedinjenog Kraljevstva dobri i da se mogu unapređivati. Razgovarali su i o ekonomskoj saradnji dvije države i saglasili se da postoje veliki potencijali za daljnje unapređenje. Izrazili su nadu da će se u narednom periodu intenzivirati obim ekonomske razmjene i povećati britanske investicije u BiH.

Državni sekretar Johnson je rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo u potpunosti predano prosperitetu i stabilnosti zapadnog Balkana i naglasio da Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Europsku uniju, ali da ne napušta Europu i da će biti potpuno predani miru i stabilnosti ovog regiona. Rekao je da je Bosna i Hercegovina i dalje u fokusu prioriteta vanjske politike Ujedinjenog Kraljevstva. Rekao je i da Ujedinjeno Kraljevstvo daje punu podršku euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine i da je interes Ujedinjenog Kraljevstva jačanje sigurnosti i stabilnosti regije zapadnog Balkana. Izrazio je stav da je u narednom periodu potrebno još intenzivnije raditi na procesu reformi u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je pozdravio održavanje konferencije o zapadnom Balkanu koja će, nakon ovogodišnje u Trstu, biti održana u Londonu iduće godine.

Sastanku je prisustvovao ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Edward Ferguson, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!