Zvizdić: Pogrešna percepcija da je ANP uvjet za formiranje vlasti

ANP je zakonska i međunarodna obaveza Bosne i Hercegovine, ali i pitanje koje je u potpunosti ispolitizirano. Da se o njemu razgovaralo prije 12 ili 16 mjeseci – prošlo bi mirno, kao i svih 55 tačaka koje su danas prošle na sjednici Vijeća ministara BiH – kazao je predsjedavajući te institucije Denis Zvidzić za N1.

Zvizdić je kazao kako je njegov zadatak da kontinuirano i uporno pokušava da dođe do rezultata kada je ovako važan dokument za BiH u pitanju. Uprkos tome, ANP nije bio na dnevnom redu ni nakon 10 pokušaja.

– Dok sam u Vijeću ministara pokušat ću ubijediti kolege o važnosti poštivanja prava i zakona – izjavio je.

Na pitanje zbog čega određeni političari u BiH, prvenstveno oni iz Republike Srpske ne žele ANP, Zvizdić je odgovorio: “Stvorena je takva atmosfera, radikalizirana je situacija kod NATO integracija, utjecaj nekih drugih sila na ukupne tokove na Balkanu. Onaj ko bi prihvatio ANP unaprijed bi bio osuđen kao izdajnik nacionalnih interesa”. 

– Da se o ANP-u razgovaralo prije 12 ili 16 mjeseci, kada smo to trebali uraditi – ta vijest bi prošla mirno kao što je danas prošlo 55 tačaka na Vijeću ministara – izjavio je Zvizdić za N1.

On je rekao da je pitanje ispolitizirano – baš kao i Zakon o akcizama.

– Čim se sa polja struke prebaci na polje politike – gubi se šansa da se posmatra sa aspekta činjenica. Oni ne žele da glasaju i raspravljaju o tome, a bazni razlog je da je to pitanje ispolitizirano. Otišlo se u sferu političkog prepucavanja stranaka iz RS – rekao je Zvizdić.

Zvizdić je rekao da neće popustiti kada je ANP u pitanju.

– Mislim da je pogrešna percepcija da je ANP uvjet za formiranje vlasti. Mi govorimo o vladavini zakona, kao o baznom načelu od kojeg BiH ne smije da odstupi. Entiteti nisu nadležni za vođenje vanjske politike i ne može RS imati supremaciju nad odlukama Parlamenta – poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Po njegovim riječima – korisnije je da se razgovara o ekonomskoj i socijalnoj situaciji u RS – jer je evidentno da je ona u regresiji.

– Meni je to žao, to je dio moje domovine. Bolje bi bilo da se razgovara o modelima kako unaprijediti standard, a ne govoriti o nacionalnim temama i dizanju tenzija – kazao je Zvizdić.

– Mi prihvatamo svako rješenje kada govorimo o ANP, uključujući njegovu formu i sadržaj. Mi smo u MAP-u, očekujemo njegovu aktivaciju, ako se Predsjedništvo uspije usaglasiti o dokumentu koji će biti prihvatljiv NATO-u – dodao je.

– Mene je najviše razočaralo što o ANP-u priča ogroman broj političara koji nisu pročitali šta je ANP. Zbog toga mnogi govore neistine. BiH definira akcione mjere i reforme koje je u stanju provesti u zadatom vremenskom periodu od godine dana. Makedonija je slala 17 ili 18 ANP-ova, ima tu civilni dio, ekonomski dio, pravni i tako dalje. ANP je tehnički dokument koji unapređuje ukupan sistem funkcionisanja BiH – pojasnio je Zvizdić.

5 thoughts on “Zvizdić: Pogrešna percepcija da je ANP uvjet za formiranje vlasti

 • studeni 13, 2019 at 3:11 am
  Permalink

  Hi, this weekend is nice in support of me, since this time i am reading this fantastic informative piece of writing here at my residence.

  Reply
 • studeni 13, 2019 at 9:40 am
  Permalink

  Kad bi se politicari slusali pa culi, islo bi sve brze. Milorad govori i o tome da program ne moze biti nacionalni. U BiH postoje tri naroda i “ostali”. Nacije nema. U jednom periodu SFRJ, krenulo je pomodarstvo stvaranja nacije ” Jugosloven”. Cak je i Lepa Brena pjevala da je “Jugoslovenka”. Vidjeli smo kako je ta “nacija” zavrsila. Ne ponovila se ruzna proslost.

  Reply
 • siječanj 4, 2020 at 5:25 pm
  Permalink

  Please let me know if you’re looking for a article author for your blog. You have some really great posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested. Thanks!

  Reply
 • siječanj 8, 2020 at 1:54 am
  Permalink

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100 certain. Any tips or advice would be greatly appreciated. Thank you

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!